4020

Въпреки ултиматума на САЩ: Израел нанесе нови удари по Рафах

Израелските сили удариха части от Газа, включително най-южния град Рафах на границата с Египет. Журналисти, медици и свидетели на АФП съобщиха за удари в крайбрежната територия, където според ООН хуманитарната помощ е блокирана.

Най-малко 21 души бяха убити по време на удари в централната част на Газа и откарани в болницата на мъчениците „Ал Акса“ в град Дейр ал Балах, казва се в изявление на болницата. Покрити с бяло тела лежаха на земята в двора на обекта.

Мъж с бейзболна шапка се наведе над един чувал за трупове, от който стърчеше покритата с прах стисната ръка. Краката на друг труп се подаваха изпод одеяло с изображение на голямо плюшено мече. В Рафах свидетели съобщиха за интензивни въздушни удари близо до границата с Египет, а кадри на AFP показаха дим, издигащ се над града. Други удари са извършени в Северна Газа, казаха свидетели.

Армията каза, че войските са участвали в "оперативна дейност" срещу "въоръжени терористи" и са открили "многобройни подземни тунелни шахти".

Преди операцията израелска армия нареди на палестинците да напуснат районите в източната част на Рафах, по нейни данни евакуирани са около 300 000 палестинци.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?