Следвайте ни

Въпреки ракетните удари и пандемията: Папата е на историческо посещение в Ирак

viber icon

Папа Франциск не промени намеренията си да пътува до Ирак днес, въпреки нарастващото насилие в тази страна, след като три ракети удариха американска военна база в сряда.

Папа Франциск, ръководител на католическата църква в целия свят, излезе с изявление, в което посочва, че той поддържа намерението си да посети Ирак, както е планирано, за да „срещне хора, които са пострадали толкова много“ и да насърчи междурелигиозния диалог.

„Ако Бог да даде, ще отида в Ирак на тридневно поклонение“, каза той пред богомолци във Ватикана. Това е първото посещение на папа Франциск в рисковия район.

Ватиканът определи това посещение като "акт на любов" и като "нещо екстремно", тъй като се провежда в разгара на пандемия и нови епизоди на насилие в региона.
Пътуването цели да изгради мостове между католицизма и исляма в държава, където католическата християнска общност често е била наказана и преследвана. "От дълго време искам да се срещна с тези хора, които страдат толкова много“, обяви Франциск, позовавайки се на преследването, претърпяно от иракските християни от началото на 21 век, което според някои оценки, намали броя им от около 1,2 милиона на 300 хил. 

Той трябва да отпътува от Рим в петък сутринта за 33 -то си посещение в чужбина, което го отвежда в Ирак на 5-8 март.

Поради опасения за сигурността и рязко нарастване на инфекциите с Covid-19, 84-годишният папа ще ограничи традиционния си контакт с обществеността.  Здравни специалисти имат опасения, че пътуването може да се превърне в супер разпространител на заразата в региона, поради струпването на хиляди поклонници.

Папа Франциск трябва да пристигне в Багдад днес следобед. Той ще бъде посрещнат от премиера и президента на Ирак, преди да се срещне с епископи и други духовници в асирийската католическа църква в столицата „Дева Мария на спасението“, където 52 християни и полиция бяха убити при атака на джихадисти от Ислямска държава (ИД) през 2010 г.

В събота папата ще замине на юг, където ще посети Великата аятола Али ал Систани.  

По време на визитата си, овен редица католически църкви, се предвижда той да посети и джамия в шийтския град Наджаф. 

След това папа Франциск ще присъства на междурелигиозна среща в древния град Ур, за който се смята, че е родното място на пророка Абраам.

В неделя папата ще пътува до северния град Мосул. Той ще проведе молитва на църковния площад за жертвите на войната с ИД, при която загинаха десетки хиляди цивилни.

По-късно той ще отслужи и литургия на стадион в Ирбил, столицата на полуавтономния регион Кюрдистан, на който се очаква да присъстват хиляди хора.

Около 10 000 служители на Иракските сили за сигурност ще бъдат разположени по време на посещението, за да защитят папата. Денонощен комендантски час се налага през уйкенда, за да ограничи разпространението на Covid-19 в страната.

Междувременно 29 неправителствени религиозни организации, базирани в Ирак, приветстваха визитата на папа Франциск. "Днес Ирак продължава да се сблъсква със редица предизвикателства. Сред 1,2 милиона иракчани, които остават вътрешно разселени, и приблизително 4,8 милиона завръщащи се, много от тях се нуждаят спешно от помощ", казаха от тези организации. 

Обиколката на религиозния лидер ще съвпадне с 30-годишнината от края на войната в Персийския залив, водена от Съединените щати и техните съюзници срещу Саддам Хюсеин, който допринесе за опустошителни последици за Ирак.

Посещението на папата идва, когато Ирак преживява тежка икономическа и финансова криза. Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира миналия октомври, че страната е приключила 2020 г. с 9,5% свиване на БВП, което е най-лошият спад от 2003 г. насам.

Според Министерството на финансите в момента седем от близо 40 000 000 жители живеят със заплата или държавна пенсия.
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?