1553
Следвайте ни

Външно към Скопие: Спрете да се хулите на българи!

viber icon

Новоизбраната кметица на Скопие Данела Арсовска от ВМРО-ДПМНЕ се оправдава, че нямала българско гражданство

Българското външно министерство призова партиите в Северна Македония да спрат "целенасочената злоупотреба с темата за притежание на българско гражданство в изборния процес".

В изявление по повод приключилите в неделя местни избори в РС Македония се казва:

"Българската страна се въздържа от незабавна реакция, тъй като не желаеше да бъде въвлечена в предизборната полемика в РСМ. Тази последователна позиция на ненамеса в политическите процеси в съседната ни държава не означава, че приемаме продължаващите дискриминация и говор на омраза към гражданите на Република Северна Македония, които по някакъв начин са свързани с Република България и българския народ.

Събитията от изминалата седмица и агресивната реторика, използвана в предизборната кампания за кмет на град Скопие, са пореден показателен пример за налаганата в страната атмосфера на нетолерантност и недоброжелателност към нейни граждани с българско самосъзнание и към Република България.

Категорично неприемливо е използването на говор на омраза като инструмент на вътрешнополитическо противопоставяне. Подобно поведение и методи стимулират прояви на дискриминация и нетолерантност. Те представляват директно отрицание на основните европейски ценности и противоречат на всички демократични норми. Допринасят за създаването на неблагоприятна среда за гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание и към всеки, който иска да развива приятелски отношения с Република България.

Неуспехът на тази антибългарска кампания на отминалите избори показва, че тя не среща подкрепата на гражданите на Република Северна Македония. Очакваме това да бъде допълнителен стимул за представителите на всички политически партии в бъдеще да се въздържат от използването на т.нар. българска карта в контекста на политическото и обществено противопоставяне.

Република България ще следи с особено внимание всички процеси, свързани със създаването на необходимите условия за свободна самоидентификация и спазване на правата на гражданите с българско самосъзнание в Република Северна Македония и ще продължи да полага всички необходими усилия за тяхна защита, в съответствие с международното право".

Причината за острата ни реакция е новоизбраната градоначалничка на Скопие Данела Арсовска от ВМРО-ДПМНЕ, която бе нападана от управляващите и премиера Зоран Заев, че има българско гражданство.

Самата тя отрече да има българско гражданство. В изказването си пред медиите заяви, че "хората, които продадоха македонските национални интереси, излизат с твърдения", които няма как за толкова кратък срок да бъдат оборени по съдебен път. Според нея подобни обвинения са поредната стъпка, с която управляващите показват своята слабост.

Арсовска заяви, че името й е Данела, а не Даниела, както е записано в показаната пред медиите в Скопие лична карта.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Отврат

Отврат

02.11.2021 | 11:48

Много важно че била данела а не Даниела, тя сигурно е била и Арсова но за да се хареса на сърбите е станала Арсовска. Тези северномакедонски плъхове докато не престанат да си решават вътрешните проблеми като плюят по нас и насъскват хората си срещу нас, ще гледат ЕС през крив макрон.

Отговори
9 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?