44

Външните министри на Турция и Сирия се срещат в Москва за първи път от 11 години

Външните министри на Турция и Сирия провеждат днес историческа среща с посредничеството на Русия и с участието на Иран в Москва. Те ще обсъдят нормализирането на двустранните връзки, борбата с тероризма, съобщиха от Анкара.

АА

Чавушоглу и сирийският външен министър Фейсал Мекдад са в Москва, придружени от руския външен министър Сергей Лавров и външния министър на Иран Хосейн Амир-Абдолахян. Процесът на нормализиране между двете съседки започна в последните дни на 2022 г. с усилията на Русия.

„Подчертахме необходимостта от сътрудничество в борбата срещу тероризма, като работим заедно за създаване на основа за завръщането на сирийците, напредък на политическия процес в Сирия и защита на териториалната цялост на Сирия“, написа Чавушоглу в Туитър след срещата.

 

В рамките на четиристранния формат на Русия-Иран-Турция-Сирия Москва предложи да се изготви пътна карта за нормализиране на отношенията между Дамаск и Анкара за следващата среща на външните министри, която след това да бъде представена на президентите, заяви Лавров.

Министрите на отбраната на двете страни и шефовете на разузнаването обсъдиха на предишни срещи, въпроси свързани със сигурността и връщането на сирийските бежанци в родината си. 

За първи път от 11 години, външни министри на Анкара и Дамаск се срещат пряко и присъстват на преговори за нормализиране на отношенията след началото на конфликтите в Сирия.

„На срещата се планира да се обменят мнения относно нормализирането на отношенията между Турция и Сирия и да се обсъдят борбата с тероризма, политическият процес и хуманитарните въпроси, включително доброволното, безопасно и достойно завръщане на сирийците“, съобщиха от МВнР в Анкара. 

Чавушоглу в интервю за CNN Тюрк на 9 май сподели, че един от основните въпроси, които ще обсъди, ще бъде завръщането на сирийските бежанци, „за това трябва да се осигурят необходимите условия. Стабилността в Сирия трябва да бъде укрепена и политическият процес между режима и опозицията трябва да бъде съживен“, уточни той.

Необходимо е сътрудничество с Дамаск, както и с ООН и съответните хуманитарни агенции, за да стане възможно безопасното и доброволно завръщане на бежанците, спосели Чавушоглу. Той добави, че Европейският съюз също трябва да участва в процеса.

АА

В отделно изявление Чавушоглу заяви, че среща между лидерите на Турция и Сирия може да се състои през 2023 г.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?