44

Външен министър от НАТО се среща в Доха с високопоставени служители на Хамас

Ердоган: Ислямският свят трябва да увеличи усилията срещу бруталността на Израел

Турският президент Тайип Ердоган разговаря с катарския емир шейх Тамим бин Хамад Ал Тани по телефона късно на 15 април и обсъди последните събития в региона, както и хуманитарната трагедия в Газа.

Според изявление на дирекцията за комуникация към президентството в Анкара, Ердоган подчерта, че ислямският свят трябва да увеличи усилията си в единство, за да спре бруталните атаки на Израел и да потърси отговорност от Израел за престъпленията срещу човечеството.

АА

Той също така заяви, че е от жизненоважно значение незабавно да се ограничи Израел и да се действа разумно, за да се предотврати разпространението на напрежението в региона. Призивът последва иранското отмъщение срещу Израел през уикенда, което породи страхове от регионална война между Израел и Иран.

Турция е активно ангажирана със Съединените щати за предотвратяване на по-нататъшна ескалация в региона чрез интензивен диалог между Техеран и Вашингтон.

Като част от засиления диалог между Турция и Катар, външният министър Хакан Фидан ще направи еднодневно посещение в Доха утре, на 17 април, се казва в писмено изявление на външното министерство в Анкара.

Министър Фидан ще се срещне с шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал-Тани, министър-председател и министър на външните работи на Катар, в Доха. По време на срещата ще бъдат обсъдени двустранните отношения, както и ситуацията в Палестина и регионалните развития“, се казва в изявлението.

В Доха се очаква Фидан също да се срещне с високопоставени служители на Хамас и да обсъди текущите преговори с Израел. Така за първи път министър от страна членка на НАТО се среща официално с лидери от Хамаз, след началото на конфликта в Газа.

Според информация на Франс прес министър Фидан е разговарял последно с лидера на Хамас Хание през януари в Турция. Основните теми на разговорите са били освобождаването на останалите пленници и постигането на "възможно най-скорошно прекратяване на огъня".

Израел класифицира Хамас като терористична организация, докато Турция не споделя тази позиция и не включва групировката в своя списък на терористични организации. Това различие във възгледите отразява по-широките международни разногласия относно класификацията и статуса на групата.

Турция отдавна призовава всички съответни участници да настояват за прекратяване на огъня, за да се избегнат повече жертви в Газа и разпространението на конфликта в Близкия изток.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?