46

Вампири и зомбита кръстосват Лозенград на Коледа

Отбелязваме 1000-годишна балканска традиция, твърдят организаторите

Страховита традиция празнуват в село в северозападната турска провинция Лозенград. Селяни, облечени в странни дрехи, плашат хората, като чукат по прозорците на къщите.

АА

Нощите на ужасите се провеждат под различни наименования в различни селища на район Тракия в Турция в началото на януари.

АА

Нощта в събота срещу неделя бе отпразнувана под името „Коледа” в село Бююкмандъра, район Бабаески, в Лозенград.

АА

Организаторите на фестивала твърдят, че това е 1000-годишна балканска традиция. Хората се гримират като призраци и зомбита и разказват страшни истории, след това минават през прозорците на къщите, облечени в страховити костюми.

АА

Според поверието, който готви и яде десерт от тиква у дома, не се страхува от чукащите по прозорците.

АА

Участниците във фестивала първо боядисаха лицата си, сложиха маски и покриха раменете си с бели чаршафи.

АА

След това групата тръгна, издавайки различни плашещи звуци.

АА

Някои стряскаха гражданите, като влизаха през вратите или отворени прозорци на къщи и работни места.

АА

Участниците се събраха около запалените огньове в парк Кюлтюр в центъра на селото.

АА

След това тиквеният десерт, приготвен от жителите на града, беше поднесен на гостите на подноси. След почерпките участниците се забавляваха през нощта с музика и танци.

Кметът на Бююкмандъра Ерсан Чолгечен съобщи пред Анадолската агенция, че "Коледа" е балканска традиция и че стотици хора са се събрали специално за уикенда по този повод в селото.

АА

Напомняйки, че провеждат това събитие за пети път, Чолгечен допълни: „Ние варим традиционна тиква и царевица тази вечер и ги раздаваме на гостите. Тази година имаме много добро участие. Това е традиция, празнувана от нашите деди от хиляда години на Балканите. Целта ни е да популяризираме този фестивал, който трябва да се разширява и пази като традиция", заключи той.

Седеф Йорук, който присъства на вечерта, сподели, че са се забавлявали много.

АА

Йорук обясни: „Нашата цел е да изплашим и изгоним злите духове от домовете. Опитваме се да правим различни страховити маски всяка година. Опитваме се да бъдем по-„ужасни“ всяка година като тази, за да държим далеч злите духове."

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?