71
Следвайте ни

Валутният срив в Турция удари строителния бизнес

viber icon

Турските строители отложиха някои проекти и забавиха темпото на други след като сривът на валутата доведе до покачване на разходите за строителство, разтърсвайки индустрия, която задвижва икономиката през последните десетилетия, твърдят ръководители и служители в бранша.


Индустрията, която представлява около 5% от икономиката на страната, може да се наложи да съкрати работни места и вероятно ще се свие през това тримесечие, казаха представители на бранша пред Ройтерс.


Разходите за арматура, бетон и други строителни материали са скочили с повече от 40% през последните три месеца, обясняват от фирмите и асоциацията на строителите.


Спадът на валутата е предизвикан от агресивното парично облекчаване на централната банка - ход, търсен от президента Тайип Ердоган, но критикуван от икономисти и депутати в опозиция. 


Обезценяването разпали инфлацията, ограничи бюджетите на домакинствата и предизвика смущения в строителството и други бизнеси, които разчитат на вносни суровини.


„Ние се борим сериозно с увеличението на разходите“, каза Ибрахим Бабаджан, председател на строителна фирма.


Компанията му е отложила един проект за етажна собственост в Истанбул за второто тримесечие на 2022 г., в очакване на „повече предсказуемост, за да може да инвестира повече“, каза той.


Фирмата също обмисля да забави друг проект, стартиран преди шест месеца за 1000 жилища в етажна собственост "ако непредвидимостта продължи", каза той, добавяйки, че инвестициите за този проект са нараснали от около 1 милиард лири (72 милиона долара) до 1,6 милиарда лири в интервал от шест месеца.


Лирата загуби половината от стойността си тази година. Годишната инфлация достигна 21,3% през ноември.


Официалните данни показват, че разходите за строителство са нараснали с 41,93% през октомври, но Дурбакаим каза, че реалното увеличение на разходите за строителите е много по-високо.


Президенът Ердоган поиска намаляване на лихвите, за да подхрани тласък за повече износ и икономически растеж преди изборите през 2023 г. 


Падането на лирата направи износа по-конкурентоспособен и също така направи турските имоти по-евтини за собствениците на чуждестранна валута. Продажбите на жилища на чужденци са скочили с 48,4% до рекордно ниво през ноември, показват официалните данни. 
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?