Вълшебен мед от планината Анзер лекува и укрепва имунната система
- 18:15, 13.08.2024
- 16:12, 14.08.2024
- 435
- 0
Медът "Анзер" е изключително ценен и известен продукт, произвеждан в планината Анзер, която се намира в област Икзидере, в провинция Ризе, Североизточна Турция. Планината Анзер е част от Черноморския регион и е известна със своята висока надморска височина и богатата си растителност. Медът, произвеждан там, се добива от нектарите на ендемични растения и цветя, които растат в района, придавайки му уникален вкус и лечебни свойства. Този мед се счита за един от най-добрите в страната.
Анзер медът е изключително ценен както заради вкуса си, така и заради положителните си ефекти върху здравето. Традиционно се счита, че този мед помага при стомашно-чревни разстройства, респираторни заболявания и укрепва имунната система.
Въпреки това, за да се гарантира качеството и чистотата на меда, е важно той да бъде сертифициран.
Анзер медът се произвежда в ограничени количества и при трудни условия, което води до високи цени на пазара. Затова е важно да се внимава за фалшификати и да се купува от надеждни източници.
В село Анзер, област Икиздере в черноморската провинция Ризе, тази година бяха взети проби от 10 пчелни пити като част от протокол между Центъра за приложение и изследване на меда и пчелните продукти на университета Хаджетепе и Провинциалната дирекция по земеделие и горско стопанство в Ризе.
Професор Аслъ Йозкъръм, директор на Центъра за приложение и изследване на меда и пчелните продукти на университета Хаджеттепе, обясни, че екипите на провинциалната дирекция по земеделие и гори са поставили и запечатали пчелни пити на 10 определени точки в селото преди месец.
Екипите се върнаха в селото, за да отворят пломбите на 10-те пчелни пити и да вземат проби. Пробите, поставени в малки буркани, бяха изследвани в университета Хаджеттепе, за да се определи производственият капацитет на региона и да се предотврати фалшивият мед.
Йозкъръм съобщи за Анадолската агенция (АА), че количеството мед варира в зависимост от надморската височина и сезона. „Въз основа на нашите кошери, ние оценяваме добива и качеството. Университетът Хаджеттепе ще продължи да съдейства на планинските пчелари всяка година и ще бъдат техен спътник не само в лабораторията, но и в планината."
Йозкъръм подчерта, че макар маркетингът да е бил по-важен преди, сега се прилага и засилено осигуряване на качеството. „Подобни проучвания се провеждат върху меда в редица страни.
В Европейския съюз мед произведен при налични географски указания и флора се продава с приоритет. Това проучване е първото по рода си в Турция."