Следвайте ни

Ваксините стопиха с 20% смъртността сред възрастните хора в Турция

viber icon

Министърът на здравеопазването Фахретин Коджа обяви значението на ваксинациите за намаляване на броя на тежките и смъртните случаи от COVID-19 пандемията.


„Смъртността на хора на възраст над 65 години е спаднала с около 20%. От друга страна, смъртността на възраст между 20 и 64 години се е увеличила от 20% на 32%, което съответства на повишение с над 50% за последния месец. Тези цифри разкриват ефекта на ваксинацията“, каза Коджа в интервю за в. "Хюрийет".


Според данните на Министерството на здравеопазването, откакто Турция започна кампанията за масова ваксинация срещу COVID-19 през януари, 11 милиона души са получили първите си дози, а почти 8 милиона души са ваксинирани и с вторите дози на китайската ваксина Коронавак. Това е почти 9 на сто от населението на страната. 


Миналата седмица Коджа заяви, че Турция се нарежда на шесто място сред страните с най-голям брой прилагани ваксинации, като добави, че страните, които са ваксинирали повече хора от Турция, са САЩ, Китай, Индия, Обединеното кралство и Бразилия.


Министърът каза, че Турция се стреми да завърши имунизацията на хората над 40 години до края на юни, въпреки че има някои проблеми с договорите и доставките на ваксина. Втората цел на министерството е да ваксинира тези на възраст над 20 години до юли, добави Коджа.


Тенденцията за нарастване на ежедневните новозаразени от Covid-19 продължава. Общо 55 791 случая, са потвърдени в Турция вчера, показват официалите данни.
Броят на загиналите в страната достигнал 33 454, като 253 са починали през последния ден.


Здравният министър Фахретин Коджа каза, че броят на случаите в Истанбул се е увеличил десетократно от началото на март.


"Около 40% от случаите в нашата страна са в Истанбул", каза министъра в Туитър. "Ситуацията в мегаполиса определя положението на страната ни. Ако успеем да защитим Истанбул, ще можем да защитим страната си."

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

политикани

политикани

10.04.2021 | 11:18

А у нас те са 4-та фаза и още не е започнала ваксинацията им! За което "благодарим" на щаба и мъдрите му експерти!

Отговори
1 1
Нали

Нали

10.04.2021 | 14:05

Приятелче, загубихте изборите! Загубихте ги тотално! ГЕРБ отново е първа политическа сила! Щабът и медиците свършиха страхотна работа по овладяването на пандемията! Остана ви само вкусът на жлъчка от ежесекундното плюене по всичко и по всеки!

Отговори
1 2
Hikimiqqn

Hikimiqqn

10.04.2021 | 09:45

Tyrciq vinagi e mamila izpolzvala nasilie. Tazi strana e obhvanata ot fanatizam bez umen I nasilie..Tazi darjava I hora e obhvanata ot jestokost I nasilie dori 21 v.

Отговори
0 0
КУКУ

КУКУ

10.04.2021 | 09:06

Турция от началото на пандемията манипулира данните си за броя на заразените и особено за броя на починалите. Реалната цифра е в пъти нагоре. Като наближи летния туристически сезон изведнъж броят ще намалее ударно. Други държави, които манипулират данните си са: Русия, Беларус, Сърбия, Китай, Виетнам и много държави в Африка.

Отговори
5 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?