Следвайте ни

Ваксинацията за хора над 85 години започва в Турция

Досега над милион души, включително здравни работници, са получили ваксини

viber icon

Ваксинация срещу COVID-19 за хора на възраст над 85 години и фармацевтите започна в Турция.

Гражданите на възраст над 85 години ще бъдат ваксинирани в домовете си реши Научния комитет, на заседание което се проведе в сряда. В понеделник първо започнаха ваксинациите на възрастните над 90 год. в старческите домове. Предстои поетапно ваксиниране и на гражданите над 70 г. следващата седмица, при наличност на ваксини. 

Миналата седмица президента Ердоган, министъра на здравеопазването Фахретин Коджа и членовете на Научния консултативен съвет за коронавируса се ваксинираха за пример.

За седмица над 1,1 милиона души, предимно здравни работници, са били ваксинирани срещу вируса в цялата страна от началото на масовата кампания на 14 януари.

Втората доза от ваксината ще се прилага след 28 дни. Тези, които са се възстановили от COVID-19, няма да бъдат ваксинирани  четири до шест месеца след възстановяването си.

Първата партида от 3 милиона дози от китайската ваксина CoronaVac, разработена от Sinovac Biotech, пристигна в Турция на 30 декември. Ощу няма яснота кога точно ще пристигнат останалите договорени ваксини от Китай. 

От миналия месец Турция налага стриктен комендантски час като част от усилията си за ограничаване разпространението на вируса.

В четвъртък Турция обяви 153 смъртни случая, 6289 нови случая на коронавирус и 6113 оздравяли за последните 24 часа, според данните на Министерството на здравеопазването

Броят на загиналите в страната от началото на пандемията наближава 25 хиляди души. 

В последните седмици броят на пациентите с COVID-19 в критично състояние спада.

Ако в страната няма усложнение на пандемичната картина от февруари е възможно поетапно облекчаване на мерките срещу COVID-19, заяви президента Ердоган. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай