Следвайте ни

Ваксинацията в Турция започва със съмнения в китайската ваксина

viber icon

Турция ще започне дължоочакваната ваксинация на граждани срещу COVID-19 в четвъртък или петък, обяви президентът Ердоган.

Китайската ваксина SinoVac ще бъде прилагана за турските граждани безплатно и по специален план с приоритет.

Турция и Китай се подкрепиха взаимно в борбата срещу COVID-19. Китайски лекари и медицински експерти проведоха видеоконференции с турски колеги, за да споделят китайския опит в лечението на пациенти, защитата на медицинските работници и контрола върху разпространението на вируса, съобщава китайската агенция Синхуа.

Първата партида от 3 милиона дози китайска ваксина SinoVac срещу COVID-19 пристигна в Анкара на 30 декември 2020 г. но в момента се провеждат тестове и проучване за удобряването ѝ в страната. Турски специалисти са притеснени, че за тази ваксина още няма окончателни резултати за нейната ефективност.

От китайската фирма производител, още не са направили официално изявление за фаза 3 на тестовете на ваксината, което трябваше да стане в средата на декември. Това е и една от причините за отлагането на ваксинацията до момента. Въпросителните остават и поради различаващите се междинни резултати, подадени от държавите, в които до момента се проведоха изследвания върху тази ваксина с доброволци. От Индонезия съобщиха ефективност 65.3 на сто, Бразилия 75 на сто и Турция обяви 91.25 на сто, съобщават турските медии.


В последните седмици в страната се наблюдава траен спад на новите случаи с COVID-19, както и намаляване на смъртните случаи в следствие на вируса. Турция обяви в понеделник 10 220 нови случая на COVID-19. Броят на жертвите от вируса в Турция се е увеличил със 174 до 22 981, броя на оздравелите е 10 301 през последните 24 часа. През изминалия ден в страната са проведени общо 180 303 теста.

"Щом броят на случаите на COVID-19 падне под определен брой, ще облекчим ограниченията", заяви Ердоган.


Турция до март ще получи общо 50 милиона дози от китайската ваксина на Синовак, но това количество е недостатъчно за 83 милионната държава.


Здравният министър Коджа обяви, че Турция ще получи и 30 милиона дози от ваксината до края на 2021, разработена от BioNTech, а първите 4,5 милиона дози от ваксината ще бъдат доставени до края на март.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?