4232

Важно за Шенген! ЕС въведе знакови промени за границите

Държавите-членки ще имат възможността да ограничат броя на гранично-пропускателните си пунктове

Съветът на ЕС одобри днес окончателни реформи в Кодекса на шенгенските граници, които предвиждат по-строги мерки в управлението на външните и вътрешни граници в случаи на кризи.

Предвижда се в случай на широкомащабна извънредна ситуация за общественото здраве, каквато беше ковид пандемията, всички страни от ЕС хармонизирано да въвеждат ограничения за влизане в общността.

В допълнение към ограниченията за пътуване, ще е възможно да се правят тестове и да се въвежда карантина или самоизолация за граждани от трети държави, които искат да влязат в ЕС.

За да се бори с инструментализацията на миграцията, измененият Кодекс на шенгенските граници ще предложи на държавите-членки възможността да ограничат броя на гранично-пропускателните пунктове или да намалят работното им време и ще позволи засилени мерки за наблюдение на границите.

Ревизираният Кодекс на шенгенските граници запазва съществуващата рамка за повторно въвеждане и удължаване на контрол по вътрешните граници, когато има сериозна заплаха за обществения ред или вътрешната сигурност.

Максималната продължителност за въвеждане на такъв контрол е две години. При големи извънредни ситуации проверките по вътрешните граници могат да бъдат удължени с 6 допълнителни месеца, подновявани веднъж за обща продължителност от една година.

Освен това нова процедура за прехвърляне ще позволи на всяка държава-членка да прехвърли директно граждани на трети страни, задържани в граничната зона и пребиваващи незаконно на нейна територия, в държавата членка, от която са пристигнали. Задържането трябва да се извърши в контекста на двустранна рамка за сътрудничество.

Промените влизат сила на двадесетия ден след публикуването им в Официален вестник на Европейския съюз.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?