4232

Важно от САЩ! Спират доставките на Patriot за Европа, вижте защо...

Изданието припомня, че Полша, Румъния и Германия са сред европейските държави, които имат открити поръчки за системите Patrio

 

Правителството на САЩ планира да спре всички открити поръчки за системи за противовъздушна отбрана Patriot и ракети-прехващачи, докато Украйна не получи достатъчна защита срещу въздушните атаки от страна на Руската федерация, съобщи Financial Times, като се позова на трима души, запознати с решението.

Те са заявили, че решението ще бъде обявено в четвъртък, след изявлението на президента на САЩ Джо Байдън относно ангажиментите за доставка на допълнителни системи за противовъздушна отбрана на Украйна, които той обяви миналата седмица в Италия.

Тогава Байдън заяви, че пет държави са се съгласили да изпратят Patriot и други системи за противовъздушна отбрана на Украйна, така че другите държави, които очакват доставки на американски системи, ще трябва да изчакат, защото "всичко, с което разполагаме, ще отиде в Украйна, докато не бъдат удовлетворени техните нужди".

"Съобщението на САЩ в четвъртък ще затвърди ангажимента на Байдън към Киев и ще гарантира, че Украйна ще получи системите Patriot, от които се нуждае, за да защитава своите градове и критична инфраструктура", са отбелязали за Financial Times двама души, запознати с решението.

Изданието припомня, че Полша, Румъния и Германия са сред европейските държави, които имат открити поръчки за системите Patriot. Испания също има такава поръчка, а коалиция от държави от НАТО поръча през януари 1000 ракети Patriot.

FT допълва, че Испания, Гърция и Румъния разполагат с Patriot в арсенала си, но все още не позволяват пусковите установки да бъдат прехвърлени в Украйна. Полша заяви, че нейните Patriot защитават инфраструктурата, използвана за доставка на западни оръжия през нейната граница до Украйна, така че те вече са били разположени за защита на разкъсваната от война страна.

Журналистите отбелязват, че в момента Украйна разполага с поне четири системи Patriot, които са предоставени от САЩ и Германия.

"Отстраняването на недостига на боеприпаси и пропуските в системата за противовъздушна отбрана на Украйна е от съществено значение за защитата на критичната инфраструктура и е също толкова важно, колкото и стабилизирането на фронтовата линия.

Руските удари нанесоха значителни щети на неядрения енергиен сектор на Украйна, а руските безпилотни летателни апарати все по-често могат да атакуват украински позиции зад фронтовата линия поради липсата на покритие от противовъздушна отбрана", подчертава Майкъл Кофман, старши научен сътрудник в програмата "Русия и Евразия" на Фондация "Карнеги" за международен мир.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?