1553

Важно! Лондон ни пуска безконтактно, плащаме по 21 евро

Туристите от ЕС ще трябва да кандидатстват за разрешение да влязат във Великобритания
Великобритания планира от 2024 г. да въведе "безконтактно" преминаване на границите на британските летища, съобщи министърът на вътрешните работи Прити Пател.

Какво означава това? То ще позволи на някои пътници да влизат в страната, без да използват електронния паспортен контрол или да разговарят със служител на граничната служба. Вместо това може да им се наложи да изпратят своя снимка на Министерството на вътрешните работи преди пътуването.

Целта на схемата е да се намалят опашките на границата, "като се ускори законното пътуване до Обединеното кралство".

Пътуващите ще преминат през "предварителна проверка", което ще им позволи да бъдат "идентифицирани на границата с помощта на най-новите технологии", заявиха от правителството.

"Като министър на вътрешните работи се фокусирах върху това да си върнем контрола върху имиграционната ни система чрез новия план за имиграцията", заяви Прити Пател.

"Това включва възможността да гарантираме, че имаме граница, която е подходяща за XXI век и която позволява на пътниците да получат виза и да преминат лесно през границата, като същевременно се поддържа националната сигурност."

Технологията за лицево разпознаване би могла да се използва, за да направи тези "безконтактни коридори" възможни, съобщава британският вестник „The Times”. Тя ще изисква от международните пътници преди да излетят да предоставят биографични и биометрични данни, като например снимки на лицата си, чрез новата схема за електронно разрешение за пътуване (ЕТА),.

Какво представлява новата схема за електронно разрешение за пътуване в Обединеното кралство?

Като част от плана за трансформиране на граничните сили на Великобритания, Министерството на вътрешните работи възнамерява от 2023 г. да въведе схема за "разрешение за пътуване". Всеки, който желае да посети Обединеното кралство, ще се нуждае от разрешение преди да пътува.

Притежателите на британски и ирландски паспорти няма да трябва да правят нищо, но всички останали ще трябва да кандидатстват за виза или за "електронно разрешение за пътуване".

Всички посетители, които в момента не се нуждаят от виза за влизане в Обединеното кралство, включително тези от ЕС, ще трябва да кандидатстват за ЕТА, което може да струва около 18 GBP (21 EUR). В документ, в който подробно е описан планът на Министерството на вътрешните работи, се казва, че те ще трябва да предоставят биографични и биометрични данни, данни за контакт и да отговорят на кратък набор от "въпроси за пригодност".

Това не е виза, но ще позволи на лицето да се качи на полет и да пътува до Обединеното кралство. Тя ще бъде подобна на американската електронна система за разрешаване на пътувания (ESTA), която беше въведена след терористичните атаки от 11 септември.

Схемата трябва да бъде изпробвана от март 2023 г. с посетители от Кувейт, Катар, ОАЕ, Саудитска Арабия, Оман и Бахрейн. Тя може да бъде въведена за останалата част от света преди края на следващата година. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Защото

Защото

22.07.2022 | 15:17

Все пак млади седесарки трябва да чистят тоалетните на пакитата и неграта!

Отговори
2 0
656

656

22.07.2022 | 13:10

Кой ходи още в тази индийско-пакистанска колония

Отговори
5 1
mersi mnogo

mersi mnogo

22.07.2022 | 10:56

ako iskam da otida do arabia, 6te otide v arabia. angli4anite ni imat za 4erni robi bulgarite. ne pomnq nqkoga da sa mi dali rabota ili da sa me tretirali akto 4ovek. nqma absolutno ni6to v london koeto da me interesuva. osven negri i musulmani

Отговори
3 2
Богдан Попов

Богдан Попов

22.07.2022 | 10:41

Винаги са били сметкаджий. Да не изпусна от туризма сякаш има какво да сё види в Великобритания. Може и да е полезно след два Сармата и Ако има някой гид да показва какво е останало.

Отговори
6 8
Емил

Емил

22.07.2022 | 10:46

Толкова си елементарен,че чак е страшно!

Отговори
7 2
Галена Богданка

Галена Богданка

22.07.2022 | 14:43

Богданчо много тъпо парче си та дрънка, ай забивай за Сибир и да си отдъхнем от теб.

Отговори
1 2

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?