Следвайте ни

Важно! Германия, Франция и Словения с нови правила за българи от днес

viber icon

ГЕРМАНИЯ

Като част от превенцията срещу коронавирусната инфекция, от 8 ноември Германия въвежда изискване за задължителна регистрация към влизащите на територията й граждани, които са пребивавали в последните 10 дни преди пътуването в рисков регион, за какъвто от 1 ноември е обявена цялата територия на България.
Регистрацията ще се извършва на следния адрес www.einreiseanmeldung.de, а пътниците ще трябва да носят копие при влизане в страната. Сайтът за регистрация ще бъде активен от 8 ноември 2020 г.

Пристигащите от рискови региони в Германия подлежат на 10-дневна карантина, като са длъжни да уведомят местните здравни служби за пристигането си и влизането в карантина. Възможно е съкращаване на периода на карантината, но най-рано след петия ден, ако бъде направен тест, чийто резултат е отрицателен.

От българското посолството в Берлин уточняват, че въвеждането на новата разпоредба е в компетенциите на всяка отделна федерална провинция и поради това са възможни различия. Съветваме българските граждани, планиращи пътуване в Германия, да  следят актуалните указания за възможностите за пътуване и безопасност на адрес: https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-bundeslaender-1745198.
 
При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с дипломатическите ни мисии в Германия на следните телефони:
Посолство на Република България във Берлин:
+49 30 201 09 22;
Генерално консулство на Република България във Франкфурт:
+49 69 509278 1320, +49 69 509278 13 10;
Генералното консулство на Република България във Мюнхен:
+49 89 171 176 14; +49 89 171 176 15, +49 172 888 10 56.

 

ФРАНЦИЯ

 

С цел предотвратяване на разпространението на заболяването COVID-19, всички пристигащи със самолет във Франция следва да представят декларация по образец за липса на симптоми на заболяването COVID-19, както и  дали в последните 14 дни преди полета са били в контакт с установен случай на COVID-19.

Декларацията се представя преди качване в транспортното средство и по време на граничния контрол. Липсата на декларация може да бъде причина за постановяване на отказ за влизане на територията на Франция.

Влизане на територията на Франция от страни от европейското пространство /държавите – членки на Европейския съюз, Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Великобритания, Сан Марино, Швейцария, Ватикана/, и от следните държави: Австралия, Канада, Южна Корея, Грузия, Япония, Нова Зеландия, Руанда, Тайланд, Тунис, Уругвай, не е свързано с ограничения във връзка с мерките за ограничаване на COVID-19.

Въпреки обявеното, че вътрешните европейски граници на Франция остават отворени, налице са случаи, при които френските гранични власти изискват документи, които обосновават влизането в страната в зависимост от изключенията на наложената в цялата страна обща карантина.

При липсата на такива доказателства влизането в страната може да бъде отказано. От МВнР препоръчват на българските граждани да съобразяват пътуването си във Франция с предвидените изключения от общата карантина, като носят у себе си съответните документи за доказване на съответното изключение.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на България в Париж на телефон: 0033145518590 или в извънработно време на телефон: 0033623180993, както и чрез имейл адресите на дипломатическото ни представителство: [email protected], [email protected]

 

СЛОВЕНИЯ

 

От 08 ноември, неделя, цялата територия на България ще бъде включена в „червения“ списък на Словения, в който са държавите със силно влошена епидемична обстановка.

Българските граждани, които посещават страната, с изключение на транзитно преминаващите, подлежат на 10-дневна карантина.

Налагането на карантина може да бъде избегнато, ако при влизане в страната бъде представен негативен PCR тест за коронавирус, който е не по-стар от 48 часа. Тестовете следва да са издадени от държава-членка на ЕС или държава от Шенгенското пространство и да са направени в лаборатория, която е призната от Националния институт за обществено здраве.

Към момента за транзитно преминаване тестове не се изискват, но продължава да е валидно правилото, че страната трябва да бъде напусната в рамките на 12 часа. В този период не се предвижда възможността за преспиване.

При нужда българските граждани могат да се свържат с посолството на България в Любляна в работно време на следния телефонен номер: 00 386 1 28 31 899/900 и в извънработно време на дежурeн телефонен номер: 00 386 41 722 238, както и на имейл адреса на дипломатическото ни представителство: [email protected] 


 

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Коментари (2)

Зъзъъъъззъъъъъъразаааааааа

Зъзъъъъззъъъъъъразаааааааа

08.11.2020 | 11:26

На китайски ли ти проговориха симтомите или на свински Ааааа и друго Как бе безотговорен бунак цели 5 километра си ходел и разнасял.заразата Точно заради такива безотговорни типове сме на туй дередже Знам ли колко хора си заразил за тези 5 километра Ами ако си ме заразил случайно и мен щъ ти скъцам главицата Безобразно и безотговорно парче

Отговори
0 0
Пстсвка

Пстсвка

08.11.2020 | 08:04

Ангелов какво чака и не въведе мерки за Всички влизащи в Бг?! Аз съм болен от китайския пети ден и не ме питайте Как се кара това чудо. Ще си търся правата за което! Затова че ми се отказа спешна помощ и дори на личния ми лекар затова че болни с висока температура трябва да вървят километри до лаборатория защото в центъра на Пловдив няма нито една и д не говорим за реденето по опашки там. Каназирска Ангелов и компания желая ви най лошото от най лошото дано измрете до крак продажници!

Отговори
4 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?