Следвайте ни

Важна информация за всички, пътуващи за Турция със самолет

viber icon

Всички пътници, пристигащи в Турция по въздух, трябва да попълнят формуляр за участие най-малко 72 часа преди пътуването си. Това важи от вчера, а формулярът е достъпен на следния сайт http://register.health.gov.tr.

След попълване на формуляра ще бъде генериран личен HES код спрямо подадената от вас информация. Така турските здравни органи ще могат да се свържат с вас в случай на контакт с пациент с COVID-19 по време на вашето пътуване и престой благодарение на този HES код, се уточнява на уебсайта.

HES е QR код и мобилно  приложение, което проследява вирусния статус на всеки гражданин и контактите му в страната. Приложението присвоява уникален код на лицата. Този код се използва за всякакъв вид транспорт в страната, влизане в обществени сгради, магазини, ресторанти, кафенета или други места.

Ако не сте попълнили формуляра можете да не бъдете допуснати до Турция или ако сте дали невярна информация, може да се изправите пред законови и административни санкции.

При влизане в Турция, поне до 15 април ще продължава да се изисква и отрицателен РCR тест направен 72 часа преди пътуването.

Същото условие за негативен PCR тест важи и когато се връщате в България. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?