2374

Важен ход: Израелски самолети ще летят до Турция след ново споразумение

Правителството на Израел обяви в понеделник одобрение на авиационно споразумение с Турция, съобщи държавната мрежа TRT , като последното развитие на фона на размразяването на отношенията между страните.

ТРТ

Съгласно споразумението израелските самолети ще могат да кацат и излитат от Истанбул и други дестинации в Турция, каза израелският премиер Яир Лапид в Туитър.

Сделката ще бъде от полза за „израелските пътници и израелската авиация“, каза Яир.

ТРТ

Турция и Израел през последните месеци работят за подобряване на отношенията . Дипломатическите връзки между двете държави са обтегнати от десетилетие поради подкрепата на Турция за Хамас, нейните критики към отношението на Израел към палестинците и различията относно енергийната политика в източното Средиземноморие.

В понеделник Яир приветства сделката като „важен стратегически ход за стабилност и просперитет в региона, който ще бъде значителен принос за напредъка на отношенията между двете страни“. 

„Следващата стъпка е назначаването на посланици“, добави той.

Миналия месец двете страни се договориха да възобновят дипломатическите отношения чрез назначаване на посланици.

Двустранните връзки между Турция и Израел изпаднаха в криза през 2010 г., след като израелски войници нападнаха плаваща за Газа флотилия с хуманитарна помощ, убивайки десет пропалестински активисти на борда на турския кораб "Мави Мармара". 

Близките връзки на Турция с войнстващата ислямистка групировка Хамас, определена като терористична организация от Израел, Съединените щати и Европейския съюз, бяха ключов проблем за възстановяване на дипломатическите връзки.

ТРТ

Израелският президент Херцог пристигна на официално посещение в Турция на 9 март 2022, като тогава отправи послание за "развиване на диалога между двете страни". Върху самолета на Херцог имаше забележителни надписи и турски послания с думите мир, бъдеще и сътрудничество. Освен това, върху самолета имаше изображения на Света София, моста на Босфора и кулата Галата, друг забележителен детайл беше маслиновото клонче. Нази визита беше начало на затопляне на отношенията между Турция и Израел.

ТРТ

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ДРУГАРЯ САТАНА

ДРУГАРЯ САТАНА

06.09.2022 | 13:53

КАТО ОТИДОХ В КАНАДА, ЧИ ФУ ТИТЕ МЕ НАТОПИХА НА МЕСТНИТЕ ГО ВЕДА, ЧЕ СЪМ РУСКИ ШПИОНИН :) ЦРУ СЪОТВЕТНО МЕ УРЕДИ НА РАБОТА ПРИ ЕДИН ИРАНЕЦ JAVID ВЪВ ВРЪЗКА С ИРАНСКАТА ЯДРЕНА ПРОГРАМА :) НО ПОНЕЖЕ КАРАХ СИНГЪЛ И НЕМАШЕ КАК ДА МЕ СЛЕДАТ И ПОДПИТВАТ, ГО НАКАРАХА ДА ОБЯВИ ФАЛИТ, А МЕН МЕ УРЕДИХА ДА КАРАМ В CONCORD ОБАЧЕ ТИМ, ТА ДА МОЖЕ ДА МИ БУТНАТ АГЕНТ :) Е ТОВА СА Г О В Н А Т А ОТ ЦРУ :)

Отговори
0 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?