46

"Вагнер" набира бойци в 42 града из цяла Русия

Ръководителят на руската наемническа групировка "Вагнер", който е въвлечен в борба за власт с министерството на отбраната, обяви откриването на центрове за набиране на персонал в десетки градове.

Вагнер ръководи офанзивите срещу градове в Източна Украйна, включително Бахмут, в това, което се превърна в най-продължителната и кървава битка в продължаващата вече година руска атака. И двете страни претърпяха тежки загуби в района на Бахмут.

"Центрове за набиране на кадри за ЧВК "Вагнер" са открити в 42 руски града", заяви в изявление шефът на "Вагнер" Евгений Пригожин, позовавайки се на своята частна военна компания.

Според списъка, публикуван от Пригожин, бойците ще бъдат набирани в спортни центрове и клубове по бойни изкуства, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

"Въпреки колосалната съпротива на украинските въоръжени сили, ние ще продължим напред", заяви 61-годишният прокремълски бизнесмен.

Той намекна и за очевидния натиск от страна на руското министерство на отбраната.

В продължение на месеци Пригожин вербуваше затворници, като им обещаваше амнистия след завръщането им в Русия, ако оцелеят в боевете в Украйна. Но в началото на февруари той заяви, че набирането на хора от затворите е прекратено, очевидно под натиска на Министерството на отбраната.

Напрежението между Пригожин и Министерството на отбраната продължава от месеци.

Пригожин на няколко пъти претендираше за победи на бойното поле пред руската армия, критикуваше висшия състав на руската армия и обвиняваше военните, че не споделят боеприпаси с неговите парцаливи сили.

Санкциониран от Вашингтон и Брюксел, Пригожин години наред действаше в сянка, но след началото на офанзивата в Украйна попадна в центъра на вниманието.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Има Вагнер А вие Ко имате

Има Вагнер А вие Ко имате

10.03.2023 | 21:55

Вагнер има градове има и бойци откъде да набира А вашите Чииииииифутски мързеливи лакоми недъгъви меки китки при първия залп се разбягаха като плъхове напущащи потъващия кораб Ами минете по пет звездните хотели и ги извадете от джакузитата вашите плъхове и ги мобилизирайте Или Зеления чииииифутски наркоман е обещал на свойте господари че ще се бие до последния Окраинец а не до последния чииииифут

Отговори
2 7
Мимето

Мимето

10.03.2023 | 22:40

Той има мисия. Украйна е неговата обещана от Йехова земя.

Отговори
3 4
DEEP PURPLE

DEEP PURPLE

10.03.2023 | 23:19

На вагнерчо ще му пуснем малко китарата на Ричи Бляк Мор е ще се наака с неговата балалайка.

Отговори
4 2
Tи не спиш ли бе измет?

Tи не спиш ли бе измет?

11.03.2023 | 08:48

Приговиж да ти стане зет на сина ти

Отговори
2 1
Гринго

Гринго

11.03.2023 | 12:43

Мименце, заминавай доброволка със затворниците. Там комунистическите шефрантии ги цепят с предимство

Отговори
1 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?