49

Въглища от анексирани райони на Украйна продадени през Турция

Въглища на стойност най-малко $14,3 милиона, произведени в райони на Украйна, анексирани от Русия, са били изнесени за членка на НАТО Турция тази година, според данни на руските митници, предаде Ройтерс.

Между февруари и юли 2023 г. около 160 400 тона въглища от анексираните източноукраински региони Донецк и Луганск са пристигнали в Турция, показват данните. Трима производители, посочени в митническите данни, потвърдиха пред Ройтерс, че са превозвали въглища от двата региона за Турция през този период.

Купувачите са били компании, регистрирани в Хонконг, ОАЕ и офшорни юрисдикции, включително Белиз и Британските Вирджински острови, показват данните на митниците. Сред тях няма турски компании.

Данните показват, че въглищата от най-малко 10 производители са заминали за Турция между февруари и юли. Турция е най-голямата дестинация за износ на въглища от анексираните региони, показват цифрите, като представлява 95 процента от доставките през периода.

През ноември Виталий Хоценко, тогавашният ръководител на т. нар. Донецка народна република (ДНР), каза, че регионът вече изнася въглища за Турция, откъдето те отиват на пазарите в Близкия изток и Африка.

Няма информация дали част или целият продукт е реекспортиран от Турция.

Министерството на енергетиката на Русия, както и Министерството на търговията и митническата дирекция на Турция не отговориха на искане за коментар от Ройтерс относно пратките.

За разлика от Съединените щати и Европейския съюз, Турция не е ограничила търговията с Русия или зоните на Украйна, контролирани от Москва. Вашингтон предупреди компаниите да не помагат на Русия да води война срещу Украйна или да заобикаля санкциите.

Откакто Москва започна инвазията си през февруари 2022 г., Турция – член на НАТО, която подкрепя усилията на Киев да отблъсне Русия – многократно заявява, че признава териториалната цялост на Украйна. 

Анкара изигра ключова роля в посредничеството на вече изтекла сделка между воюващите страни, която позволи износа на украинско зърно през Черно море.

Турция, основен потребител и вносител на въглища, е произвела 31,5 милиона мегаватчаса (MWh) електроенергия от вносни въглища през първата половина на тази година, което е с една четвърт повече от същия период на 2022 г., показват официални данни.

Санкциите на САЩ, наложени на 21 февруари 2022 г., три дни преди Русия да нахлуе в Украйна, забраняват вноса на САЩ от или износа за така наречените Донецка и Луганска народни републики (ЛНР).

Два дни по-късно Европейският съюз обяви мерки, включително забрана за внос на стоки от двата региона.

Турция няма същите ограничения. Съединените щати наложиха санкции на компании, включително от Турция, които според тях подкрепят Москва във войната ѝ срещу Украйна.

„Запознати сме с доклади за търговия като тази, но не можем да коментираме конкретните констатации“, заяви говорител на Държавния департамент на САЩ, попитан за доставките за Турция.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
biocom

biocom

19.09.2023 | 18:28

Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри сексуалния ви живот многократно, прочетете го сами: ---->> https://marketl.ink/biocom

Отговори
0 1

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?