Следвайте ни

Вадят на тезгяха селище на 3000 години СНИМКИ

viber icon

Тези дни една обява за продажба на голям терен в югазападна Турция предизвика интереса на медийте. 


„В град Бодрум, район Педаса се продава парцел от 170 дка с маслинова гора и зидана къща, подходяща за живеене. Обектът е историческа забележителност", гласи обявата. 
Земята включва част от античния град Педаса, който днес се намира на територията на Бодрум. Недвижимия имот е обявена за продажба от собствениците за 35 милиона турски лири (почти 7 млн. лева). 

Собствениците продават терена, тъй като от много години не могат да се разберат с министерството на културата и туризма, който извършва археологическите разкопки в района. Стигна се до там, че собствениците сложиха бариера на пътя водещ към станалата вече туристическа атракция Педаса. 


Древният град Педаса е 3000-годишното селище на Лелегийската цивилизация, където се намират важни археологически останки.

Археологически разкопки се извършват от 13 години на терена, където са открити храм на Атина, полицейско управление, градски стени, некропол и основи на десетки исторически сгради, принадлежащи на селището. От крепостта се вижда впечатляваща панорама върху целия полуостров. 


Ръководителят на катедрата по археология в университета в Мугла „Съткъ Кочман“ и ръководител на разкопките на древния град Педаса е проф. д-р Аднан Дилер. Последно миналата година бяха извършени разкопки в района с екип от 20 души, състоящ се от преподаватели и студенти.


Според Омир, лелегианците, които са били привърженици на Троя заедно с карианците по време на Троянската война, са живели в град Педасос (Педаса) на юг от Троя и са се заселили в околностите на Халикарнас (Бадрум) в района на Кария (днешния полуостров Бодрум) след Троянската война.   Херодот, който казва, че „педасианците са живели навътре от брега отвъд Халикарнас“, дава най-конкретната информация за локализацията на древната Педаса.


Бодрум е основан от дорийските гърци няколко века пр. н.е. под името Халикарнас. Той е известен с това, че там е роден бащата на историята Херодот, а също така е и мястото където се намира Мавзолеят на цар Мавзол, едно от Седемте чудеса на света. От тук е преминал Александър Македонски, византийци, кръстоносци и османците.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?