49
Следвайте ни

В Турция засаждат 252 милиона фиданки, за да спасят опожарените гори

viber icon

През 2019 г. Турция обяви 11 ноември за Национален ден на горите, като в страната организират масово засаждане на фиданки. След опустошителните горски пожари това лято, засаждането придоби изключителна важност. След месеци на подготовка се планира тази есен да започне залесяването на площите пострадали от обширните пожари. 

Бекир Караджабей, ръководител на Главна дирекция по горите, обяви за Анадолската агенция (AA), че планират да засадят най-малко 252 милиона фиданки в цялата страна до края на тази година и че разполагат с достатъчно запаси, за да постигнат тази цел.

Националният ден на горите, лансиран от Ердоган, счупи множество рекорди през първата си година за най-голям брой фиданки, засадени на едно място, също така повече от 303 000 фиданки, засадени за един час. Миналогодишните инициативи бяха засенчени от пандемията от COVID-19, но също така разшири обхвата си до 40 други страни, където турски организации и местни жители обединиха усилията си, за да засадят фиданки.

Караджабей казва, че усилията за засаждане са от много по-голямо значение тази година. Както в Турция, така и в света, беше отбелязано едно от най-горещите лета в последно време. Това беше причина за много горски пожари, бушуващи в продължение на дни, а понякога и седмици. 

„Планираме да възстановим изгорените зони възможно най-скоро. Тази година ще засадим фиданки както на опожарените места, така и във всички 81 провинции в Турция. Кампанияна ще започне в "Националния ден на горите" и ще продължи до края на 2021 г.“, добави Караджабей. Той каза, че са чакали „почвата“ в опожарените райони да бъде готова за повторно залесяване, след очакваните валежи. 

На фона на строителния бум и опасенията от глобалното затопляне Турция засили усилията си за запазване и допълнително разширяване на горите си. Държавата също така провежда кампания за увеличаване на производството на фиданки и увеличаване на приходите от горски продукти, а именно производство на плодове и мед от селяните. Хиляди гори бяха възобновени в селските райони и генерирха допълнителен доход за фермерите, подчерта Анадолската агенция. 

Масовото засаждане на дървета и подобряването на пасищата също са сред мерките, които се предприемат срещу ерозията и опустиняването, като част от план за действие на правителството. Стотици хиляди хектари земя се превръщат в пустини всяка година поради лошо напояване и поддържане. Длъжностни лица казват, че Турция е сред страните най-засегнати от увеличаването на необработваемите земи и изменението на климата.
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?