Следвайте ни

В Турция започва ваксинацията на деца над 12 години

viber icon

Властите в Турция обмислят да разширят обхвата на програмата за ваксиниране срещу COVID-19, и да започнат имунизацията на деца на възраст между 12 и 15 години, преди училищата да бъдат отворени на 6 септември, каза професор Сема Туран от Научния съвет за борба с коронавирус. 

„Според обсъжданите планове възрастта за ваксинация ще бъде намалена, за да обхване децата над 12 години. Ние се стремим да отворим училищата на 6 септември, както вече беше планирано, и нашият приоритет е да предоставим необходимите условия, за да направим възможно възобновяването на присъственото обучение в клас “, каза Туран.

Въпросът беше обсъден в научния съвет на Министерството на здравеопазването и скоро ще бъде взето съответно решение, добави тя.

Турция е приложила над 76,2 милиона дози ваксини срещу COVID-19, откакто стартира кампания за масови ваксинации през януари, според официалните данни, публикувани в неделя.

До сега всеки гражданин на 16 и повече години има право на ваксинация.

Според Министерството на здравеопазването над 41,7 милиона души са получили първите си дози, докато около 28,8 милиона са напълно ваксинирани. Това е 34 на сто от населението са страната. 

Турция прилага и трети бустер ваксини срещу COVID-19 и са дадени над 5,54 милиона такива дози.

Министерството също така потвърди 22 699 нови инфекции и 108 смъртни случая, свързани с коронавирус през последните 24 часа. 

Междувременно професор Исмаил Чинел, главен лекар в Учебно -изследователската болница на Университета Мармара и бившият председател на Турското дружество по интензивно лечение, заяви, че ваксинацията се е доказала като ефективна за предотвратяване на тежки случаи.

„В момента броят на ежедневните случаи на COVID-19 се движи около 25 000. И като се имат предвид тези цифри, трябваше да имаме повече пациенти в интензивните отделения, но тона не е така, заради ваксинацията“, каза Чинел. 

„Преминаваме през четвъртия връх и разликата от предишния скок в случаите е, че имаме делта варианта на COVID-19. Въпреки това, в сравнение с предишните пикове, този път имаме много по-малко хоспитализации и смъртни случаи“, каза Чинел.

Той подчерта, че 95 % от пациентите, които в момента се лекуват в интензивни отделения, са неваксинирани.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?