Следвайте ни

В Турция: Ще отказват ли услуги на неваксинирани

viber icon

Мерки спрямо онези, които не желаят да се ваксинират, предлагат в Турция, където правителството обяви, че ваксинирането срещу Ковид-19 ще бъде доброволно, пише в. "Тюркийе", цитиран от БТА. 

Експерти оценяват, че ваксините са единственият изход от епидемията, и са изпратили на здравното министерство на страната предложения, включващи и лишаване от някои публични услуги на онези, които отказват ваксинация.

Турция поръча китайската ваксина Синовак, а първата пратка пристигна в края на декември. В момента страната провежда собствени изпитания на препарата, преди да премине към ваксинацията - най-рано на 13-14 януари, пише още "Тюркийе".

С първите три милиона дози се очаква да бъдат ваксинирани 3 милиона души, а от последващата пратка от Китай ще бъдат отделени съответните дози за втория прием на тези лица, а останалите дози ще бъдат разпределени за други групи. Втората доза ще се прилага 28 дни след първата, пояснява още вестникът.

В изпратените до здравното министерство предложения на експерти се предлага отказът от ваксинация да се отразява в специалния код HES, който се изисква при пътувания, посещения в учреждения и пр. с цел ограничаване на разпространението на коронавируса. Кодът съдържа и информация за здравния статут на съответното лице по отношение на Ковид-19 - за евентуални направени тестове, преболедуване и пр.

На дневен ред е дори отказване на услуги от държавни институции на гражданите, които не са се ваксинирали, пише още изданието.

"Нормализацията ще дойде с ваксината", гласи заглавието по темата на в. "Акшам".

Спадът в новите случаи засили очакванията за облекчаване на ограниченията. Специалистите обаче предупреждават, че не трябва да има отпускане, а да се изчака завършването на процеса по ваксинация, пише изданието.

Проф. Атеш Кая е на мнение, че ваксината представлява "златният ключ" към контролираната нормализация. Според проф. Неджми Илхан е преждевременно да се говори за нормализиране на живота, преди да е създаден групов имунитет на 65-70 процента от населението. Проф. Левент Яманел пък е на мнение, че спадът в случаите на новозаразените дава надежди за постепенно отваряне на училища и заведения, но "на този етап не трябва да има отпускане", пише още "Акшам".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?