Следвайте ни

В Турция плъзнаха почти всички варианти на COVID-19

viber icon

В Турция са съобщени повече от 40 000 случая на различни варианти на COVID-19, заяви турският здравен министър Фахретин Коджа снощи, когато помоли обществеността да се придържа към превантивните мерки след периода на нормализиране.

След заседанието на научния консултативен комитет за коронавирус, което той председателства, Koджa публикува писмено изявление в Туитър, предупреждавайки, че новите вирусни щамове са започнали да се разпространяват по-бързо. "Въпреки че това не засяга паралелно хоспитализацията, то има потенциал да причини повече случаи и повече пациенти", каза той.

Той разкри, че има 41 488 случая на B.1.1.7 или британския вариант и 61 случая на южноафриканския вариант B.1.351 в Турция, докато нюйоркския B.1.427 и бразилския P.1 варианти са били наблюдавани в два и един случай съответно.

Данните от последната седмица показват, че хората трябва да бъдат по-внимателни по отношение на мерките, за да не се увеличава броят на новозаразените, отбеляза Коджа.

„Вниманието и ваксините все още са най-доброто ни оръжие в борбата с тези по-инфекциозни варианти“, каза той и добави, че има глобална ожесточена борба с доставките на ваксини и има умора сред хората за прилагане на мерките след година ограничения, но "вярвам, че ще преодолеем това заедно", каза той.

Междувременно в сряда Турция съобщи за още 14 556 случая на коронавирус. Което потвърждава ежедневното постепенно покачване на новозаразените. 

Общият брой на загиналите в страната достигна 29 227, като 67 души са загинали през последния ден.

Последните данни показват, че броят на пациентите с COVID-19 в критично състояние е 1 309.

Досега в Турция са приложени над 10,41 милиона ваксини, включително над 7,77 милиона първа доза и над 2,63 милиона втора доза , според официалните данни. В Турция се прилага единствено ваксина КоронаВак, произведена от китайската биофармацевтична компания Синовак. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?