Следвайте ни

В Турция откриха двама с новия "Мю" вариант на коронавируса

viber icon

Два случая на варианта "Мю" на COVID-19 са открити в Турция, каза здравния министър Фахреттин Коджа, отбелязвайки, че щамовете на вируса Делта и Делта плюс представляват повече от 90 процента от инфекциите в страната.

Вариантът "Мю" или B.1.621 е идентифициран за първи път в Колумбия през януари тази година.

„Не обмисляме налагане на допълнителни мерки поради новия вариант, тъй като досега са открити само два случая“, каза министъра.

Официалните данни показват, че дневният брой на коронавирус случаите все още са около 20 000.

Броят на случаите в скоро време се очаква да намалее, тъй като повече хора ще получат поне две дози ваксини срещу коронавирус инфекцията, добави министърът.

Министърът съобщи още, че всички регистрирани мигранти в Турция имат право на дози от  Covid-19 ваксините.

„Ние се обръщаме към всички сирийски мигранти, чийто брой е около 4 милиона да не отлагат ваксинирането. В Турция също има около 160 хил. регистрирани афганистански мигранти и ние и на тях сме осигурили нужните дози ваксини. Ако успеем да регистрираме и открием и  другите нерегистрирани около 150 хил. афганистански мигранти, те също ще бъдат ваксинирани “, обясни той.


Към днешна дата в Турция са приложени 100 милиона дози от ваксините срещу COVID-19, като около 39 милиона души са получили две дози от ваксината, което е 46 на сто от населението. Повече от 50 милиона души са получили първите си дози.


Коджа увери, че няма проблеми с доставката на ваксини. „В момента имаме най -малко 30 милиона дози и доставките продължават.“


Той каза още, че PCR тестовете ще продължат да се предлагат безплатно в страната.


Междувременно животът в Турция става все по-труден за неваксинираните, тъй като сега се изисква отрицателен PCR тест, за да може да се използва междуградски транспорт или за посещение на социални събития, като концерти, кина и театри.


Новата политика за PCR влезе в сила на 6 септември, като част от правителствената стратегия за насърчаване на ваксинацията срещу COVID-19. Това съвпадна с отварянето на учебните заведения, тъй като милиони ученици се завърнаха в училищата за присъствено образование. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Гушеф се нагуши

Гушеф се нагуши

08.09.2021 | 20:15

Гушеф напълни ли чифутската си гуша ненаситна Интересно тва дет го пишеш в Мекица Вярваш ли си Мамка ти чифутска нагла лакома

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?