Следвайте ни

В Турция конфискуваха над 5000 литра контрабанден алкохол преди празниците

viber icon

Единадесет заподозрени са били задържани и 5043 литра контрабанден алкохол са конфискувани при операции в Турция тази седмица, при специални акции преди новогодишните празници, обявиха от МВР.


Около 2000 литра вино без бандерол бе иззето от вила от жандармерията в операция за предотвратяване на отравяне с нелегален алкохол в централната провинция Невшехир, в Кападокия. Собственикът на вилата е задържан.


Един заподозрян е бил убит при опит да избяга от операция в северозападната провинция Коджаели, където са били конфискувани 110 литра етилов алкохол, след като властите получили сигнал.


Жандармерийски екипи извършиха проверки в Мудания, край Бурса и иззеха 123 литра вино без бандерол и 10 литра етилов алкохол. Заподозрените са задържани.


В Гюзелюрт в централната провинция Аксарай екипите на жандармерията задържаха осем заподозрени и иззеха 2810 литра вино без бандерол.


Незаконно произведеният алкохол често се прави с метанол, което може да причини трайна слепота и смърт. Консумирането на етилов алкохол, който се произвежда за други цели, също може да причини сериозни здравословни проблеми.


Експерти казват, че поскъпването на етиловия алкохол е накарало нелегалните производители да използват метилов алкохол като заместител, което от своя страна води до поредица от смъртни случаи. 


Алкохолът който се продава в търговската мрежа в Турция подлежи на високи данъци, които астрономически повишиха цената през последните години.


От 9 октомври най-малко 31 души са починали от консумация на алкохол само в егейската провинция Измир, заедно с много други в Истанбул, западната провинция Айдън, централната част на Кърккале, южната част на Мерсин, северозападната част на Къркларели, егейската Мугла и северните Зонгулдак и Трабзон провинции.


Заместник-председателят на основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) Вели Агбаба заяви в турския парламент, че само за последните 2,5 месеца са регистрирани 98 смъртни случая в следствие на фалшив алкохол и заяви, че има поне 500 смъртни случая от началото на годината.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?