46

В столицата на туршиите произвеждат 60 хиляди тона кисели краставички годишно

Туршиите са незаменима част от турската кухня, а едно село в северозападна Турция се стреми да ги задържи на масите в цялата страна, както и в ястията на потребителите по целия свят чрез износ.

Геделек е село в район Орхангази в окръг Бурса, бившата столица на Османската империя, основано по времето на управлението на Селим I, владетел от 16-и век. Той го създава, за да получава доход за своя фондация в Истанбул. Днес селото е по-известно като основен производител на кисели краставички в страната - традиция, датираща от около седем десетилетия. Във всяко домакинство в селото, което е с население от 2000 души, има поне един член, работещ в производството на туршия.

DHA

По-голямата част от селото работи в 50 цеха в Геделек, произвеждащи кисели краставички от около 60 000 тона продукция годишно. Ерол Хатирли, председател на търговско-промишлената камара Орхангази, заяви, че туршиите Геделек имат обем на износ от 10 милиона долара годишно за страни, включително Германия, Обединеното кралство, Южна Африка, Катар и Кувейт. До местните пазари се доставят пратки на стойност 250 милиона турски лири (около $14 милиона). От 2017 г. киселите краставички Геделек се гордеят и със знак за географско указание (GI), вид право на интелектуална собственост, което идентифицира дадена стока като принадлежаща към определена територия.

Производствените звена са по-натоварени днес в Геделек, преди зимата, време, когато турците традиционно консумират различни туршии, в това число и кисели краставички. Действително периодът май – октомври е най-натоварен за селото, особено за жените, които са 80% от работната сила.

 

Туршиите се правят главно от краставици, зеле и чушки, докарани от близките области и провинции Бурса, Чанаккале, Балъкесир, и други.

 

Мехмет Дьонмез, кмет на Геделек, сподели, че населението им нараства по време на периода на производство на кисели краставички, особено през лятото, като хората пристигат за работа от други провинции. „нашите туршии се произвеждат тук и се продават в Истанбул, Анкара и Измир. Нашето село задоволява почти цялото търсене на кисели краставички в 16 милионния Истанбул“, допълни гордо Дьонмез.

 

Той смята, че вкусът на киселите краставички, произведени в селото, се дължи на местните водни ресурси. „Имаме специална вода. Има високи стойности на калций и минерали и е идеален за производство на кисели краставички“, сподели той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?