2374

В Скопие решават в понеделник кога и дали ще решат за френската оферта

На редовното съгласуване в понеделник в парламента в Скопие ще бъде обсъдено кога може да се проведе пленарната сесия относно Информацията за съдържанието на предложението - преговорната рамка за преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз, предложена от председателството на Франция на Съвета на Европейския съюз на 30 юни 2022 г., пишат северномакедонските медии.

Председателят на парламента Талат Джафери заяви пред МИА, че това ще бъде обсъдено на координацията, на която ще присъства вицепремиерът по европейската интеграция Боян Маричич като представител на правителството.

В понеделник имаме съгласуване, на което ще присъства представителят на правителството и ще обсъдим. Ще бъде направена оценка. Материалът е влязъл в парламента, но заседанието за ребалансиране на бюджета трябва да започне в понеделник, каза Джафери.

Той уточнява, че пленарното заседание с една точка от дневния ред за ребаланса на бюджета трябва да продължи най-много пет дни и е насрочено според сроковете и защото трябва да започне, но при необходимост ще бъде прекъсвано и ще се провежда ново заседание, на което дневен ред ще бъде изпратената от правителството информация.

Имайки предвид, че в парламента е изпратена само информацията, а не документите, т.е. френското предложение, Джафери казва, че всички документи вече са публично достъпни и всеки може да ги види.

Информацията за съдържанието на предложението - преговорната рамка за преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз беше изпратено от правителството до парламента вчера. Съгласно процедурите материалът е доставен на депутатите, но не съдържа самото френско предложение и съпътстващите го документи.

Представители на опозицията ще подкрепят обявените за днес едночасови блокади в Скопие пред сградата на правителството и на пътища на няколко места в страната, предаде междувременно БТА.

Блокадите бяха обявени в края на протеста снощи, който премина без ескалация, а целта на блокадите е да се даде подкрепа на депутатите, които ще се противопоставят на предложението за преговорна рамка за Република Северна Македония с ЕС. Вчера документът влезе в парламента, който трябва да вземе решение и даде препоръки на правителството по отношение на предложението, но заседанието все още не е насрочено.

"Народът еднозначно, масово и достойно казва не на ултиматума и шантажа, съдържащи се в предложението, което правителството на Ковачевски е готово да приеме и така да позволи побългаряването на страната. Приемайки предложението, управляващите приемат и смяната на учебниците, смяната на историята, историческите събития и персонажи, смяната на Конституцията и подобни унижения. С една дума правителството приема страната да бъде или вечен преговарящ, или абсолютна асимилация. Ако правителството реши да прокара този процес насила, противно на волята на народа, тогава ВМРО-ДПМНЕ уверява, че няма да допусне подобно национално предателство и ще гласува против промените в Конституцията, които са част от изнудването в това предложение", гласи съобщение на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, цитирано от агенцията.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?