Следвайте ни

В Скопие побесняха! Португалия: Езикът на Македония е бил част от българския

viber icon

Отново напрежение по оста София-Скопие. В интервю за БНР държавният секретар по европейските въпроси на Португалия Ана Закариаш обяви, че "езикът на Република Северна Македония някога е бил част от българския". Коментарът й предизвика политическа буря в Скопие, където правителството обяви, че ще проверява автентичността на записа. Португалия е председател на Съвета на ЕС до утре, когато председателството поема Словения, пише standartnews.com.

Признавайки, че върху България е оказван натиск да каже "да" на преговорите на Скопие с ЕС, държавният секретар по европейските въпроси на Португалия Ана Закариаш обяснява,  че българската позиция трябва да се уважава и да не се внасят разногласия в ЕС.

"Явно е свързано с езика на Република Северна Македония, който някога е бил част от българския език и културните измерения на двете страни."

Последва светкавична реакция от кабинета на Зоран Заев в Скопие, откъдето обявиха, че ще проверяват автентичността на записа.

В предаването "Светът и ние" от португалското председателство заявиха, че са предложили на двете страни решение на спора. Според медии в Скопие то включва компромисна формула за езика, която обаче остава неясна.

"Поставихме едно предложение на масата, върху което бяхме работили няколко месеца. Надявахме се то да е приемливо и за двете страни, защото това е едно предложение, което е честно", обясни Ана Мария Рибейро да Силва, посланик на Португалия в България.

Според експерти, компромисът, предложен от премиера Заев, за "един език в миналото, наричан по два различни начина днес", не е приемлив за София и може да доведе до парадокси.

На последното преброяване, което започна тази година, но беше спряно, но се проведе сред диаспората, т.е. сред гражданите на Република Северна Македония, които живеят в чужбина, имаше и графа за деклариране на майчиния език и много от гражданите декларираха своя майчин език като български, каза доц. Спас Ташев, съавтор на "Бялата книга за езиковия спор между РСМ и България", БАН.

С Рамковата си позиция от 2019 г. България ясно заяви: езиковата норма, обявена за конституционен език в Република Северна Македония, е свързана с еволюцията на българския и никой документ в процеса на присъединяване не бива да се разглежда като признание от страна на София за съществуването на т.н. "македонски език", отделен от българския.

Три дни след като България отказа да подкрепи преговорната рамка със Скопие, външно министерство в София припомни условията за своята подкрепа: Скопие да уведоми ООН, че името на страната се отнася само до политическия субект, да снеме окончателно малцинствените си претенции, да реабилитира жертвите на югославския комунизъм, да адаптира учебните си програми. В Скопие беше установен компромис, че за напредък в разговорите с България трябва да се чака да минат изборите на 11 юли.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Албанците ще има разкажат играта ,заради простотията им

Албанците ще има разкажат играта ,заради простотията им

01.07.2021 | 12:07

Сърбите така са им промили мозъците,че всички са за психиатрия.Те албанците ще има разкажат играта ,като след 10 години ги цепнат и глътнат половината Македония.Да си седнат на останалите чукари и се мислят за "най-великите"

Отговори
4 2
НИКОЙ НЕ Е УМРЯЛ ЗА ВАС ПРОСРЪБСКИ ДУПЕДАВЦИ

НИКОЙ НЕ Е УМРЯЛ ЗА ВАС ПРОСРЪБСКИ ДУПЕДАВЦИ

01.07.2021 | 11:53

НЕЩАСТНИЦИ.НА НИКОЙ НЕ МУ ПУКА ЗА ВАС.ВСИЧКО ПО-ЧИТАВО ОТ ВАС Е ИЗБЯГАЛО В ДНЕШНА БЪЛГАРИЯ.А ВИЕ КОМПЛЕКСАРСКИ СИ МИСЛИТЕ,ЧЕ СВЕТА СЕ ВЪРТИ ОКОЛО ВАС.НАРИЧАЙТЕ СЕ КАКТО СИ ИСКАТЕ,НО ДА КРАДЕТЕ БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ И ДА НАРИЧАТЕ ЗАПАДНО БЪЛГАРСКИЯТ ДИАЛЕКТ "МАКЕДОНСКИ ЕЗИК"НЯМА ДА СТАНЕ.НИКАКЪВ. ЕС ЗА ВАС. ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА СЕ ГЪЗИТЕ НА СЪРБИТЕ ЕНИЧАРИ НЕДНИ.

Отговори
6 1
Тази  португалка

Тази португалка

01.07.2021 | 11:10

Как ще посрещне твърдаенията на бразилците че португалския език е дошъл от Бразилия само и единствено защото Бразилия е по голяма от Портогалия.

Отговори
2 0
Anatema

Anatema

01.07.2021 | 10:42

VSEKI E TAKAV ,KAKAVTO SE CHUSTVA , A NE TAKAV ,KAKAVTO NYAKOY KAZVA ,CHE E ! PROSTI,TAPI I KOMPLEKSIRANI BALKANLII BULGARI,PRESTANETE DA SE ZAYAJDATE SAS SASEDNA REPUBLIKA MAKEDONIYA!ZAYADOHME SE S TURTSITE I SME POCHTI VECHE NA IZCHEZVANE , KRATAK SPOMEN BULGARSKI !

Отговори
1 3
Anatema

Anatema

01.07.2021 | 10:39

TURTSITE V BULGARIYA BAHA BULGARI I KOMUNIZMA SI OTIDE V BUNISHTETO NA ISTORIYATA I SEGA MAKEDONTSITE SA BULGARI SASHTO ,INTERESNO KAKVO SHTE SE SLUCHI V BLIZKO VREME ???!!!

Отговори
2 3
Schetovodstvo

Schetovodstvo

01.07.2021 | 10:37

DA JIVEE DARJAVATA MAKEDONIJA I NARODA I MAKEDONSKI ! IMA BULGARSKI,IMA SRABSKI,IMA MAQKEDONSKI EZITSI ,KAKAV E PROBLEMA NA OSTANALITE ?

Отговори
1 5
ХОХОХО

ХОХОХО

01.07.2021 | 09:39

ТАКА Е КОГАТО ХОРАТА ИЗУЧАВАТ ИСТОРИЯТА НИ КАКТО ТРЯБВА ПА БИЛИ ТЕ И ПОРТУГАЛЦИ...АМИ ЕЙ ТЪП.ИТЕ ОТ СКОПИЕ ХОРАТА ИМАТ ОТКРИВАТЕЛИ НА СВЕТА НЕ КАТО ВАС САМО "ЖИТО КАО ДРЕНКИ...."

Отговори
5 2
Български е

Български е

01.07.2021 | 09:28

писан на сръбска пишеща машина.

Отговори
6 0
ИСТИНАТА, КЕ.ЛЕ.ШИ МАКЕДОНСКИ

ИСТИНАТА, КЕ.ЛЕ.ШИ МАКЕДОНСКИ

01.07.2021 | 07:38

И ДА МИНАТ ИЗБОРИТЕ ,НЯМА БЬЛГАРСКИ ПОЛИТИК,КОЙТО ДА ВИ ПРИЗНАЕ СРЪБСКИ МЕ.КЕ.РЕ.ТА.АКО ГО НАПРАВИ СТАВА НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ. НАБИЙТЕ СИ ГО ТОВА В ТЪПИТЕ ЕНИЧАРСКИ ГЛАВИ.

Отговори
15 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?