2374

В Скопие е страшно: Подпалвачът от Битоля изгори "фашистки договори" СНИМКА/ВИДЕО

Група граждани влязоха в двора на сградата на правителството, където за трети пореден ден протестират срещу френското предложение за преодоляване на спора между Северна Македония и България, съобщи македонската агенция "МакФакс".

Гражданите скандират "Оставка!", "Само Македония и никога северна". Част от тях влязоха в сблъсъци с полицията, като пробиха защитната ограда.

Към сградата на парламента летяха яйца и тоалетна хартия, взривяваха се пиратки.

Протестът бе открит от певеца Ламбе Алабаковски с македонския национален химн с думите: "Ако моята диагноза е пироман, вашата диагноза е предател".

Ламбе Алабаковски изгори демонстративно в Скопие плакат с Договора за добросъседство с България, Преспанското споразумение и френското предложение. Според него те били равностойни на фашизъм, съобщава БГНЕС.

Алабаковски подпали плаката с договорите на сцената пред сградата на македонското правителство в центъра на Скопие, където за трети пореден ден опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ организира протест срещу френското предложение за започване на преговори на РС Македония за членство в ЕС. Днешният протест е най-малоброен в сравнение с предишните. По-малко са и автобусите от провинцията, които докарваха граждани за участие в протеста. И днес на участниците бяха раздавани старите плакати с вулгарни и цинични послания срещу Европейския съюз и България.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и днес призова за отхвърляне на френското предложение. Според него то означавало "българска асимилация". В атаката срещу предложението на Макрон се включиха Светия синод на македонската църква, Академията на науките и най-различни учени, включително и пенсионирани дипломати, както и бившият президент Георге Иванов, който се счита за бащата на антиквизацията на Македония по време на режима на Никола Груевски.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

И тази вечер най-много знамена имаше със символа от Вергина, както и флагове със сърп и чук. Към 21:00 часа българско време част от протестиращите се отправиха към сградата на парламента.

По-рано днес екстремисти от крайно-дясната формация "Родина" подпалиха европейското знаме пред сградата на Министерския съвет в Скопие.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
Д-р Хаус

Д-р Хаус

05.07.2022 | 13:06

Тия са безнадеждни случаи...

Отговори
3 0
бум шака ляка...

бум шака ляка...

05.07.2022 | 09:05

предлагам всички които се смятат за българи да се яват в софия с доказателства да изгоним тъпите украинци да си настаним сънародниците и да затворим останалите 500 така наречени македонци да ядат жито као дренки в македония..... да иде сега макарон и онова лудото фон дер лай.ната да си говорят на македонски....

Отговори
9 3
бум шака ляка...

бум шака ляка...

05.07.2022 | 09:03

а ламбе може да гръмно много лессно даже и да изгори !!! имаме и комити и войводи айде да тръгват каракачанов ....ама напред да върви киро с празната кофалица..... такива про.стаци не са ни управлявали....

Отговори
7 1
Майна

Майна

05.07.2022 | 08:37

Изро-дите си развяват сърпове и чукове и говорят за някъв фашизъм ! Кво искате от комунистически ла-ЙНА и отре-пки ? Това не са хора а македонци комуняги

Отговори
12 0
Сем

Сем

05.07.2022 | 08:00

А дали тоя Ламбе,не е пратен умишлено от някой,и от някъде, да всява смут и раздор,тук, на Балканите,така,както наш Киро,който успешно изпълни 2-3 от инструкцийките! Знае се,че досега Ламбето е живяло в Америка със своето семейство!!!!!Завърнало се е наскоро,и започнаха проблемите!!!!

Отговори
12 6
Прав си! Пратен е...от някой...!

Прав си! Пратен е...от някой...!

05.07.2022 | 08:06

Lambe --> Груески (При Орбан) ---> на североизток!

Отговори
9 2
Богдан Попов

Богдан Попов

04.07.2022 | 22:36

Не мисля че идеята ми е грешна.

Отговори
5 2
Богдан Попов

Богдан Попов

04.07.2022 | 22:35

Няма ли в Европейския Сьюз някой да предложи на всички македонци да си направят генен тест за произход и да се види колко са бьлгарите,сьрбите,албанците и гьрците и тогава да сё види какви са резултатите и стига с тези прпирни с години?

Отговори
27 2
Ха-ха

Ха-ха

04.07.2022 | 22:28

Ламбе Алабалаковски осветява като ламба пътя на македонскиот народ.

Отговори
14 3
Спокоен

Спокоен

04.07.2022 | 22:25

Шиб@н УДБАШ!

Отговори
17 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?