49

В Шенген: 400 млн. от 26 страни се движат без граници

Шенгенското споразумение е договор между част от страните в Европа за премахване на граничния контрол на вътрешните граници и за единна визова система. Подписан е на 14 юни 1985 г.  на борда на кораба „Принцеса Мария-Астрид” в селцето Шенген, Люксембург, между 5 от тогавашните 10 страни - членки на Европейската общност - Белгия, Кралство Нидерландия, Люксембург, Франция и  Германия. 

Към момента Шенген включва 26 страни: 22 страни членки на Евросъюза и 4 страни извън общността - Норвегия, Исландия, Швейцария и Лихтенщайн. 

От страните в ЕС не участват само пет. Ирландия е договорила правото си да остане извън зоната. България, Кипър, Румъния и Хърватия очакват присъединяване.    

Шенгенското пространство гарантира свободно движение, без граничен контрол, на повече от 400 милиона граждани на ЕС, заедно с граждани на държави извън Съюза, пребиваващи като туристи, за бизнес или обучение.

Миграционната вълна от 2015 г. и увеличената заплаха от тероризъм накараха някои страни да възстановят проверките на своите вътрешни за Шенген граници.

В  края на 2021 г. ЕК предложи реформиране на пространството заради ковид пандемията  и миграционната криза. Тогава бяха въведени временни ограничения за движение по външните граници на ЕС в случай на заплаха за общественото здраве.

За контрол на миграцията ще помогне и Европейската агенция за гранична и брегова охрана с 10 000 служители до 2027 г.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?