3906

В Русия: Мистериозна бактерия трови хората

Пациентите са били приети в болница със съмнения за хранителен ботулизъм - животозастрашаващо състояние, което поразява нервната система и може да причини дихателна недостатъчност и парализа

 

Епидемия от рядко и изключително опасно хранително отравяне е избухнала в Москва. Над 120 души са потърсили медицинска помощ, а най-малко 30 са в интензивно отделение.

Над 120 души са се обърнали към лекари за помощ със симптоми на ботулизъм, съобщи РБК, позовавайки се на заместник-кмета на Москва Анастасия Ракова.

Тя допълни, че "няма опасност за живота" на хоспитализираните, благодарение на навременната лекарска намеса. Според Световната здравна организация случаите на ботулизъм, пренасян чрез храни, могат да бъдат фатални без бързо лечение с антитоксини.

Пациентите са били приети в болница със съмнения за хранителен ботулизъм - животозастрашаващо състояние, което поразява нервната система и може да причини дихателна недостатъчност и парализа.

 В тежко състояние са 55 души, като 30 от тях са в интензивно отделение, заяви Ракова пред журналисти.

Хората масово са започнали да търсят помощ на 14 и 15 юни. Те са имали симптоми на отравяне. Пострадалите са си поръчали храна - салати с боб и риба тон.

Фирмите и складовете с продукти са били проверени от разследващите. Работата им е била временно преустановена. Контролните органи продължават проверките, а закупените продукти се препоръчва да не се консумират.

Ботулизмът е изключително рядко заболяване, което обикновено се причинява от неправилно обработена храна и е свързано с консервирани продукти. То не се предава между хората, съобщава firstpost.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?