2374
Следвайте ни

В РС Македония се задава кабинет "Заев 3" с нови лица

viber icon

Скоро ще получим "правителство Заев 3", но част от министрите ще бъдат сменени, съобщи вицепремиерът на РС Македония по икономическите въпроси Фатмир Битики.

Засега не е ясно кой ще остане и кой ще си тръгне.

Вицепремиерът по икономическите въпроси Фатмир Битичи каза, че скоро ще има трето правителство начело със Зоран Заев, което ще претърпи определени кадрови промени. Възможна е смяна на шест или седем министерски поста.

"Мисля, че скоро ще получим ново правителство "Заев 3", независимо дали ще бъдат сменени двама, трима, петима или седем министри. Трябва да има разместване на правителството, независимо дали влиза нова партия или остава същото мнозинство, мисля, че трябва да има някои промени в персонала", каза Битики , който е и зам.-председател на СДСМ.

Според Битики е невъзможно да има министър-председател, различен от председателя на управляващата партия, освен ако няма техническо или експертно правителство. Затова сега следва консолидацията на партията и по-нататък нов премиер с ново правителство.

Той казва, че изпитва облекчение, че ще бъде в списъка на новия кабинет.

"Мисля, че резултатите определят кой ще остане и кой ще напусне", каза Битики, цитиран от БГНЕС.

Първото правителство, водено от Зоран Заев, беше избрано на 31 май 2017 г., а второто правителство беше избрано на 30 август 2020 г. На 31 октомври, след провала на местните избори, премиерът Заев обяви оставката както като премиер, така и от лидерския пост в СДСМ.

Миналата седмица той отложи решението за неопределено време заради консолидирането на ситуацията в правителството и в страната, която е изправена пред сериозни икономически и политически предизвикателства.

Той обяви такова решение преди заседанието на парламента за вот на доверие на правителството - инициатива, която беше внесена от опозиционния блок начело с ВМРО-ДПМНЕ, но която не си осигури необходимата подкрепа от депутатите, припомня БГНЕС.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?