Следвайте ни

В Япония се появиха прозрачни обществени тоалетни с "умни стъкла" ВИДЕО

viber icon

В Япония се появиха обществени тоалетни с прозрачни стени, които губят своята прозрачност, когато някой ги ползва, съобщава в."Гардиън".

Магията се получава заради "умното стъкло", вложено в конструкцията им. Иновационните WC кабинки бяха монтирани в паркове в столичния квартал Сибуя в рамките на проекта "Токио тойлет проджект", предава БТА.

Те са изготвени от напълно прозрачен цветен материал, известен като "умно стъкло". Тоалетните работят на простия принцип - когато са заети, стените им губят своята прозрачност. Освен основната си функция, обществените WC изпълняват и друга - на фенери. Когато се стъмни тяхната подсветка осветява алеите в парковете.

Идеята за прозрачните тоалетни принадлежи на японския архитект Шигелу Бан. С тях той възнамерявал да се пребори със стереотипа, свързан с обществените WC, че са "мръсни и вонящи мeста". Прозрачните модели решават два проблема - през стъклото се вижда дали е чисто помещението и заета ли е кабинката. По този начин посетителят може сам да прецени дали да заплати за услугата.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?