Следвайте ни

Ето къде 100 000 нови жилища стоят под ключ

В последните 3 години Тайланд построи рекорден брой апартаменти, сега чака спад в продажбите с 3.4%

viber icon

Строителният сектор в Тайланд е сред най-динамично развиващите се днес. Страната наброява близо 70 млн. души и това разкрива много възможности пред инвеститорите. Като най-голям се очертава сегментът на жилищните имоти, чието строителство е концентрирано в столицата Банкок и околните провинции, както и в туристически центрове, като Патая и Пукет, твърди журналистът Панчо Благоев, който от години живее в азиатската страна.

Пандемията от коронавируса обаче, която до този момент е заразила над 2 милиона души по света и е отнела живота на над 130 000, засегна много силно икономическата активност в региона.

Строителство с уникални мащаби 

„Доскоро мащабите на строителството в Банкок се оценяваха като уникални. В квартала, където живея, само за 6 години се появи „гора от бетон“. Понятието „жилищен блок“ или „жилищен комплекс“ в мащабите на азиатската държава обаче е нещо съвсем различно. „Стандартът“ на блоковете е 30-40 етажа жилищна площ, като първите 10 етажа задължително са паркинги. Разбира се, в средата на обитаване влиза още целият набор от екстри от рода на фитнес салони, басейни, охрана. Строят ги средно за 2-2.5 години, което е изключително бързо.“ СOVID-19 не спря строителството в азиатската държава. „На всички обекти се работи много здраво, но продажбите не са същите. В началото на т.г. е отчетено, че в Банкок има около 100 000 непродадени или отдадени под наем апартамента, което е една сериозна цифра“, твърди Панчо Благоев. На този фон и под ударите на COVID-19 прогнозите са, че тази година продажбите ще паднат с около 3.4%. До края на 2020 година се очаква спад и в цените на жилищата с 2.4%.

Външните инвеститори

Освен местните фактор в бума на жилищното строителство в Тайланд са външните инвеститори. Поне до пандемията с COVID-19, това са китайците, уточнява нашенецът. „Обикновено големите проекти - инфраструктурни, жилищни или социални - се правят в съдружие с чужди инвеститори. Големите играчи на местния строителен пазар обаче са китайците, заради традиционно силните връзки между Китай и Тайланд. Именно тези връзки в момента са много силно наранени от пандемията с COVID-19.” Но това е само едната страна на монетата. С настъпването на пандемията сериозен проблем възникна и с доставките на строителни материали от Китай към Тайланд. Като цяло прогнозата за 2020 г. е за спад в продажбите, въпреки че миналата година правителството отпусна пакет от стотици милиарди батове за стимулиране на местната икономика. Очакванията са БВП от 3.5% да падне на 1.5-2%, а строителният бранш е сериозна част от него - около 6%.

Локацията е преди всичко 

„Мои приятели в Банкок имат къщи в единия края на града, но често работят в другия. Затова си взимат апартамент под наем, където живеят от понеделник до петък. След това се прибират при семействата си за уикенда. Всичко това стимулира пазара на недвижими имоти в столицата на Тайланд“, разказва Панчо Благоев. Този пазар обаче се оказва силно обвързан с развитието на инфраструктурата. „В 14-милионния Банкок трафикът се оказва голям проблем с ежедневните задръствания - в града има регистрирани 9.7 млн. МПС-та. Затова в последните години интензивно се строят вътрешноградски магистрали, разширява се мрежата на метрото, а голяма част от новите строителни проекти се концентрират именно около тези пътни артерии. Буквално преди да тръгне самото инфр структурно строителство, израстват билдингите. Точно тези жилища впоследствие се продават по-лесно“, категоричен е журналистът.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?