46

В Перу заловиха 2,3 тона кокаин, пътуващ за Турция

При обиск в склад в едно от най-големите пристанища на Перу, Ел Калао властите там заловили 2,3 тона кокаин на приблизителна стойност над $20 милиона, предназначени да бъдат изпратени до Турция.

Началникът на полицията в Ел Калао, полковник Луис Анхел Боланос, заяви, че това е първият път, когато имат подобен инцидент с кораб, пътуващ към Турция. „Обикновено знаем за пристанища в Белгия, Холандия, Испания и Франция“, сподели служителят.

Дрогата е била маскирана като керамични плочки, опаковани в дървени кутии.

Перу произвежда 26% от световната кока, основната съставка на кокаина, показва Световен доклад за наркотиците за 2023 г. Местоположението на страната и близостта до Тихия океан я правят популярна дестинация за наркодилъри, които търсят контрабанда на кокаин.

Според неотдавнашен доклад на ООН потреблението на кокаин се е увеличило в световен мащаб през последните 10 години, което води до увеличено предлагане. Съобщава се, че през 2021 г. производството на кокаин се е увеличило с 35 процента в сравнение с 2020 г.

Освен това ООН посочи, че Турция все повече се превръща в център за широкомащабен трафик на кокаин и място за употреба на вещества. Колумбийската полиция за наркотици конфискува 5 тона кокаин от пътуващ за Турция кораб през 2020 г. Огромното количество кокаин беше на приблизителна стойност от $265 милиона.

 

Прихващането на незаконни наркотици, насочени към Турция, се увеличи през последните години.

 

Конфискациите на дрога в Турция достигнаха рекорд от 2,8 тона през 2021 г.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?