3906

В опасност сме! Земята е на ръба на екологична катастрофа

20 от 35 жизнени показателя на нашата планета са в рекордни крайности и мигат на червено

Животът на Земята е застрашен - жизнените показатели на планетата са се влошили драстично. Това твърди глобален екип от учени в изследване, публикувано в сп. “БайоСайънс”.

Докладът, изготвен месец преди 28-ата конференция на ООН за климата в Дубай, е подписан от над 15 хил. учени от 161 страни.

 “В интерес на истината сме шокирани от свирепостта на екстремните метеорологични явления през 2023 г. Навлязохме в неизследвана територия, която ни плаши”, предупреждават учените.

Според тях през 2023 г., която е напът да стане най-горещата в историята, цели региони са претърпели смъртоносни горещини, бури, наводнения, като понякога бедствията се случваха едно след друго.

“В океаните температурите са били извън нормата в продължение на месеци - явление, което учените все още не могат да обяснят напълно”, казва Йохан Рокстрьом, директор на Потсдамския институт за изследване на въздействието на климата (PIK). След запознаване с данните за експертите изводът е ясен: “Животът на планетата Земя е под обсада”, пише 24chasa.

“Без действия, които се занимават с основния проблем на човечеството да взема повече от Земята, отколкото може безопасно тя да даде, ние сме поели по пътя към потенциален колапс на природни и социално-икономически системи и свят с непоносима жега и недостиг на храна и прясна вода”, твърди д-р Кристофър Улф, водещ автор на изследването.

Специалистите споделят данни, илюстриращи колко много климатични рекорди са били счупени с огромни граници през 2023 г., особено тези, свързани с температурата на морския лед.

 “Екстремното време и други въздействия върху климата се усещат непропорционално от най-бедните хора, които са допринесли най-малко за изменението на климата”, смята д-р Томас Нюсъм от Университета в Сидни.

Учените настояват за преход към глобална икономика, която дава приоритет на благосъстоянието на хората и ограничава свръхпотреблението и прекомерните емисии от богатите.

Конкретните препоръки включват постепенно премахване на субсидиите за изкопаеми горива, преминаване към диети на растителна основа, увеличаване на усилията за защита на горите и приемане на международни договори за премахване на въглищата и неразпространение на изкопаеми горива.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
NE E REDNO

NE E REDNO

26.10.2023 | 15:32

НЕ Е РЕДНО ДА СЕ ВМЕНЯВА ВИНА НА ПОТРЕБИТЕЛЯ! ВИНАТА Е ИЗЦЯЛО В ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ! АМА ТЕ ДА СИ ПОЕМАТ ВСИЧКИ ДАНЪЦИ!!!

Отговори
1 0
ааа

ааа

26.10.2023 | 15:27

Че кой затрупа планетата с бokлук??? ПЛАСТМАСИ, БЪРЗО РАЗВАЛЯЩИ СЕ УРЕДИ, НАПЪНИ С РАКЛАМИТЕ ЗА НОВИ ПРИДОБИВКИ??? КОЙ БРЕ???

Отговори
1 0
Ваня

Ваня

26.10.2023 | 15:03

Мътят ли мътят поредната психопатия, геноцид по един или друг начин, това е целта вярваме или не.

Отговори
3 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?