46

В опасност ли е популацията на костенурките Карета в Турция

Броят на гнездата на костенурките Карета на плажа Изтузу в западната провинция Мугла в Турция достигна 200, съобщиха местните власти в понеделник. Центърът за изследване, спасяване и рехабилитация на морски костенурки (DEKAMER) заяви в изявление, че техните екипи продължават работата си по плажовете.

Анадолска агенция

Те сега охраняват 200 гнезда на костенурките, които са били идентифицирани чрез наблюдение през нощта, се казва в изявлението. Морските костенурки могат да направят повече от едно гнездо по време на сезона на гнездене.

Броят на гнездата, открити през същия период на миналата година, е 386.

„Поради дългите миграции на морските костенурки и факта, че повечето от тях се размножават на всеки две или три години, броят на фиксираните гнезда не може да бъде достигнат всяка година“, се отбелязва в него.

„През последните години регистрирахме рекорден брой гнезда на плажа в Далян, Изтузу. Нашите наблюдения тази година показват по-спокоен сезон след две много силни години“, съобщава центъра.

„Въпреки че числата на гнездата са важни данни за състоянието на популацията, те не са достатъчни, за да се оцени само популацията.

Анадолска агенция

„С дългосрочни последващи проучвания се разглежда общата тенденция и се наблюдават различни параметри“, добави той.

„Промяната на климата причинява промяна на началните и крайните дати на размножителния сезон, повишаване на температурата на гнездото и увеличаване на женското потомство“, се акцентира в изявлението.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?