3906

В Одрин празнуваха "Баба Марта" с мартенички, СНИМКИ

Генералното консулство на България в Одрин организира празнично събитие "Баба Марта" вчера. На слисаните минувачи по улиците на Одрин, представители на консулството и доброволци от България, представиха празничната традиция, която се смята за предвестник на настъпването на пролетта на Балканите и се отбелязва по традиция всяка година на 1 март.

DHA

Като част от тържеството служители на консулството, облечени с български фолклорни носии, раздаваха мартенички и червено-бели гривни в Одрин, символ на настъпването на пролетта. Генералният консул на България в Одрин Борислав Димитров също присъства на събитието и раздаде мартенички.

DHA

Консул Димов сподели пред агенцияДемирьорен(DHA), че Баба Марта е много стара традиция. „Когато видим щъркел, си пожелаваме нещо и връзваме мартеничката си на дърво. Днес сме тук заради 1 март. При нас е стара традиция да раздаваме тези мартенички, които предвещават настъпването на пролетта. Имаме много приятелски отношения и с Турция и с жителите на Одрин, като тази традиция вече се разпространи и в Одрин. Тези бяло-червени гривни, които носим всяка година на 1 март, символизират здраве, изобилие, мир, приятелство и свобода.

От днес започваме да чакаме пролетта с вълнение и да празнуваме възраждането на природата. Носим ги, докато видим щъркел."

Заместник-кметът на Одрин Ертугрул Танръкулу заяви, че 1 март се празнува във всички приятелски балкански страни.

DHA

"Празнуваме настъпването на пролетта заедно във всички балкански страни с мартенички. Тази балканска традиция е събитие, което правим във всички наши приятелски страни. Знаем, че гледаме един и същ облак, гледаме едни и същи реки и вода. Ние наричаме нашите български приятели „комшии“ и така се обръщаме към тях при първа среща, това е много ценно за нас. Смятаме, че приятелството не е свързано с граници. Затова имаме приятелство, което надхвърля границите и е много ценно. Добротата, приятелството и красотата ще спасят света."

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?