49

В очакване на 7 по Рихтер: Една четвърт от сградите ще се срутят при силен трус в Истанбул

Министерството на околната среда готви закон за земетресенията

Министърът на околната среда, урбанизацията и изменението на климата Мехмет Йозхасеки обяви, че неговото министерство работи върху закон за земетресенията за Истанбул.

Мегаполисът се очаква да претърпи големи щети при евентуално широкомащабно земетресение.

Министърът обяви, че ще бъде свикано извънредно заседание на парламента, който в момента е в лятна ваканция, за да може този закон да бъзе приет по спешност.

От 5,8 милиона независими жилищни сгради в Истанбул, близо 1,5 милиона се считат за рискови в случай на земетресение, обяви Йозхасеки, добавяйки, че неговото министерство ускорява усилията за градска трансформация в мегаполиса, в който по официални данни живеят повече от 16 милиона души.

Почти една четвърт от структурите са изложени на риск. В случай на земетресение с магнитуд от седем или повече, 600 000 сгради ще бъдат напълно унищожени, което ще доведе до катастрофални последици като прекъсване на транспорта, срив на инфраструктурата, прекъсване на електричеството и газа, пожари и прекъсване на водоснабдяването. Истанбул ще се превърне в огромен затвор“, алармира Йозхасеки.

Въпросът за устойчивостта на земетресения в Истанбул беше поставен отново на дневен ред след земетресенията на 6 февруари в южната част на страната, които отнеха живота на повече от 50 000 души и сериозно опустошиха 11 града.

Геолози предупреждават Истанбул за голямо земетресение повече от 20 години.

Йозхасеки заявяви, че е в ход подготовката на специален проект за закон за Истанбул за бързо ускоряване на градската трансформация. Започнали са разговори както с голяма община Истанбул, така и с всичките 39 общини в мегаполиса.

Други съответни органи като Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД) и Кабинетът на губернатора на Истанбул също бяха включени в разговорите, добави той.

Първоначалните доклади за усилията ще бъдат представени по време на заседание на кабинета през следващите дни, обяви Йозхасеки. 

Оставянето на процеса на градска трансформация на инициативата и съвместните споразумения на жителите и изпълнителите е коствало на Истанбул много загубено време.

Очаква се новият закон да даде правомощия за по-радикални мерки и решения относно събарянето и изграждането на нови сгради, на мястото на застрашените от срутване постройки.

Йозхасеки добави, че властта има готовност да построи 350 000 сгради в резервни зони за граждани, живеещи в рискови постройки.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Т .И .Т

Т .И .Т

05.08.2023 | 19:37

Дошло му е времето на това земетресение. В Септември при новолуние .тогава луната ще отрази светлина енергия която ще прати енергия на всички разломи .тогава последиците ще са катастрофа .това е моето мнение ( пророчество) бог да ни пази .

Отговори
3 1
Пенка Пеева

Пенка Пеева

05.08.2023 | 15:00

Нека и тук да следваме добрите практики! Бог помага,но в кошара не вкарва! А и той /Бог/се умори да помага на безхаберни люде!

Отговори
9 0
Любопитно е, какво

Любопитно е, какво

05.08.2023 | 11:38

би станало в България с новото строителство ако люшне такова нещо, на дай си Боже...

Отговори
22 0
НикогаПовечеСДС-Чума

НикогаПовечеСДС-Чума

05.08.2023 | 16:52

По- страшно бедствие от СДС-Чумата за нас, българите не е имало и едва ли ще има.

Отговори
5 6
Объркал си се!

Объркал си се!

05.08.2023 | 20:33

Ако ще говорим за ПОЛИТИЧЕСКАТА чума, е редно да сложим на ПЪРВО място в списъка с политическите чуми БКП и нейното най-свидно отроче БСП!!! От БКП се пръкнаха всички политНЕкоректни партии и движения!!! Огледайте внимателно редиците на всички партии и ще онемеете! Всички те, БЕЗ изключение, са приютили в лоното си издънки на БКП! И понеже нито едно правителство и нито един парламент НЕ се осмели да пристъпи към свещената лустрация, СЕГА берем "плодовете" на всички отрочета на БКП, плъзнали като ракови разсейки из всички партии!!! Деца, внуци, вече и правнуци... Паяк с безконечна паяжина, обгръщаща ни и стягаща ни все по-силно и все по-необратимо!!! Всички, които напуснаха България за тези над 30 години преход (из пустинята, безвремието, безправието, корупцията и нищетата) постъпиха правилно! Децата ни са явно шо-мъдри от нас!

Отговори
4 6
Ясновидец

Ясновидец

05.08.2023 | 11:17

Глупости на тракалета.Нито техника нито човек може да каже.Само Всевишния което е писал това ще стане.Не заблуждавайте хората.

Отговори
20 5
ппт

ппт

04.08.2023 | 15:46

Ние заплашени ли сме?

Отговори
24 3
Donatella

Donatella

05.08.2023 | 16:07

Da znaci li tova, ce kato v TURCIA E TAKA ,E ESTESTVENO I U NAS, DA SE SRUTIAT....NA NAS NI E DO BOLKA IASNO, KAK SE STROI V BG.I NIKOI NE E VINOVEN, OT SILNITE NA DENIA. VAJNO E DA VZEMAT PARITE NA OVCETE

Отговори
6 1

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?