Следвайте ни

В Мармарис "уловиха" 2-метрова бронзова статуя с рибарска мрежа

viber icon

Двуметрова 300-килограмова бронзова женска статуя попадна в мрежите на рибари в Мармарис. Тя е предадена на дирекцията на музея в курортния град за изследване и консервация. 


Рибари от Бодрум, заложили вечерта в четвъртък риболовни мрежи в районите Бозбурун и Селимие, на 70 километра от Мармарис.  Когато сутринта в петък отишли и започнали да теглят мрежите си на дълбочина 50 метра, установили, че мрежата е тежка. Те с радост предположили че има богат улов. Мрежата била изтеглена с големи усилия и те били изумени, когато видяли огромната статуя.  Те поискали помощ от брегова охрана в Мармарис, за да могат да я изтеглят в лодката. 


Патрулът на брегова охрана дошъл в близкото крайморско селце Селимие, където се намирала риболовната лодка.  След като екипажите огледали статуята, те придружили рибарите до кея на съседното селце Бозбурун и извадили античната статуя на брега. 


Екипи от дирекцията на музея в Мармарис извършили проверка на място на бронзовата статуя. Тя била поставена в превозно средство с кран.  Специалистите констатирали, че това е женска бронзова статуя с височина около 2 метра и тегло 300 килограма от елинистичния период. Скулптурата, е отнесена в дирекцията на музея в Мармарис и ще бъде изследвана и консервирана. Очаква се официално становище за намерената реликва от министерството на културата скоро. 


Срещу рибарите се води следствие, тъй като се предполага, че за да закачат такъв голям обект на мрежите, най-вероятно те са прилагали забранена техника за ловуване с тралове, които налагат голяма вреда на морското дъно. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?