Следвайте ни

В Македония: Пламна спор за българите между президента и външния министър ВИДЕО

viber icon

Президентът и външният министър на Северна Македония влязоха в задочен спор за конституционния статут на българите в западната ни съседка.

От изказванията на Стево Пендаровски и Буяр Османи стана ясно, че институциите в Скопие нямат единна позиция по въпроса дали българите в РСМ трябва да бъдат вписани като отделна етническа общност в преамбюла на конституцията на страната.

"Българите в Република Северна Македония трябва да се чувстват като абсолютно свободни граждани, които може да се организират в колективни общности и да имат всичките права, ако трябва и да бъдат посочени в конституцията. Нямаме никакви резерви по отношение на този въпрос - да бъдат посочени като отделна етническа общност в конституцията, ако това е важно за която и да е страна". Това заяви Османи в интервю пред местната телевизия TV21. Външният министър на РСМ обаче уточни, че не знае от българска страна да има постъпило искане за вписване на българите като етническа група.

Точно обратното обаче твърди другият президентът на РСМ Стево Пендаровски. Според него поправките в конституцията са суверенно право на народа на Република Северна Македония. Той също каза, че от България не е отправяно такова искане.

От кабинета на Пендаровски заявявят, че президентът не вижда причина за промени в конституцията. "Подобно нещо не е поискано от българска страна, нито президентът изобщо очаква това да се случи, защото приемането и възможните изменения в конституцията са изключително наше суверенно право и компетентност".

"В този момент президентът не вижда нужда от каквито и да било промени в конституцията", казаха от президентския кабинет пред Deutsche Welle.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Цецо

Цецо

06.03.2021 | 11:41

"Марица",спирам да чета вашия саит заради рекламите закриваще текста.

Отговори
8 1
Цецо инсталирай

Цецо инсталирай

06.03.2021 | 13:34

си KIWI browser от GooglePlay, настройките са на български, прилича на Chrome на Google,но за разлика блокира рекламите!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?