2374

В Лондон под тревога! Ваксинират спешно деца до 9 години срещу полиомиелит

Лондон започва кампания за поставяне на бустерна доза инактивирана ваксина срещу полиомиелит на децата между 1 и 9 години след откриването на ваксинодериватен (причинен от ваксини) полиомиелит в канализацията в Северен и Източен Лондон.

Здравните власти препоръчват бустерна доза ваксина за всички деца междду 1 и 9 години във всички квартали на Лондон, тъй като това ще осигури високо ниво на защита от случаи на парализа и ще помогне за намаляване на по-нататъшното разпространение на вируса.

В национален мащаб общият риск от паралитичен полиомиелит се счита за нисък, тъй като повечето хора са защитени от чрез ваксинация.

Британската здравна служба (NHS) в Лондон ще се свърже с родителите, когато дойде ред на детето им да се яви за бустерна или наваксваща доза от ваксината и родителите трябва да приемат предложението възможно най-скоро.

Програмата ще започне от засегнатите райони, където полиовирусът е открит и нивата на ваксиниране са ниски. След това ще бъдат обхванати децата от всички квартали.

Бустерната доза е в допълнение към кампанията за наваксване на пропуснати дози от имунизационния календар, тъй като в Лондон ваксинационното покрие е по-ниско от останалата част на страната. Важно е всички деца на възраст от 1 до 9 години - дори и да имат поставени всички предвидени по календар дози да приемат и бустерната ваксина, когато им бъде предложена, за да се засили допълнително защитата им срещу полиовируса.

Британските здравни власти предполагат, че вирусът циркулира сред населението заради генетичното разнообразие в пробите от отпадните води.

Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство посочва, че досега не са докладвани случаи на полиомиелит и за по-голямата част от населението, което е напълно ваксинирано, рискът е нисък. “Но знаем, че районите в Лондон, където се предава полиовирусът, имат едни от най-ниските нива на ваксинация. Ето защо вирусът се разпространява в тези общности и излага на по-голям риск жителите, които не са напълно ваксинирани“, каза Д-р Ванеса Салиба, консултант епидемиолог в агенцията.

 Последният случай на полиомиелит в Обединеното кралство е от 1984 г., но преди десетилетия, преди да бъде въведена програмата за ваксиниране срещу полиомиелит около 8000 души развиваха парализа всяка година.

В САЩ наскоро бе регистриран случай на неваксинирано дете с парализа от полиомелит.

Случаите на ваксинодериватен полиомелит идват от хора, на които е поставена орална жива ваксина срещу полиомиелит в държавите, където тя се прилага, и след това пътуват до Обединеното кралство. Хората, на които е поставена пероралната ваксина, могат да отделят отслабения жив вирус, използван във ваксината, във фекалиите си в продължение на няколко седмици.

Полиовирусът може да се разпространи чрез лоша хигиена на ръцете и замърсена храна и вода или по-рядко чрез кашлица и кихане. Често срещан път на предаване е когато хората не си мият ръцете след ходене до тоалетната и след това предават вируса като докоснат храна, консумирана след това от други.

Докато Обединеното кралство като цяло има добро покритие с ваксината срещу полиомиелит, като 95% от петгодишните деца са имунизирани, покритието изостава в Лондон, където само 91.2% от децата са ваксинирани в тази възрастова група

Повечето хора, които се заразяват с полиомиелит, нямат симптоми, но някои развиват грипоподобно заболяване до три седмици по-късно. При между една на 100 и една на 1000 инфекции, вирусът атакува нервите в гръбначния стълб и мозъка, което може да доведе до парализа, най-често на краката. В редки случаи вирусът атакува мускулите, спомагащи дишането, което може да бъде фатално.

Обединеното кралство премина от употребата на орална полиомиелитна ваксина (OPV) към инактивирана полиомиелитна ваксина (IPV), прилагана чрез инжектиране, през 2004 г. Имунизацията на децата срещу полиомелит се прави на 8, 12 и 16 седмици като част от 6-валентна ваксина. Реимунизации се правят на 3 и на 14 години.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Ваня

Ваня

11.08.2022 | 17:15

Спим ли спим, дълбок сън зимен. Съвсем ни взеха за опитни зайци.Прекалено банално стана вече.

Отговори
1 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?