1553

В Косово пак е горещо, сърбите изтеглиха своите хора от властта

Лидерът на сръбското малцинство в Косово - Горан Ракич, обяви оттеглянето на сънародниците си от всички институции на властта в Косово. Това е  знак на протест срещу заканата на Прищина да глобява тези, които не сменят сръбските си автомобилни регистрационни номера с косовски, и да конфискува колите  им:

„Ние, политическите представители на сърбите в Косово, след днешната среща единодушно решихме да напуснем всички политически институции, парламента, правителство и 4 общини в Северно Косово, както и да преустановим присъствието и работата на сърби в съдебните и полицейските институции в Северно Косово.

Нашите решения ще бъдат в сила, докато Прищина започнете зачита международното право и по-специално да оттегли незаконното решение за автомобилните номера и да създаде асоциацията на сръбските общини. Въз основа на гореизложеното, подавам оставка от поста министър в правителството“, заяви лидерът на сърбите в Косово Горан Ракич.

След него сръбски депутати направиха изявления за напускане на парламента, а съдии и общински ръководители обявиха оставките си. По същото време ръководителите на сръбската полиция свалиха униформите и пагоните на Косово.

Блерим Вела - началник на кабинета на президента на Косово, обвини Белград в опит да се дестабилизира обстановката в страната.

А в Белград, след извънредно съвещание на правителството, президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, цитирам, "не се отказваме от отговорната политика за мир и и стабилност".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?