71

В колапс ли е руската армия? Отстъплението разкри страшни проблеми

Оттеглянето на Русия от Харков, североизточна Украйна, разкри огромните проблеми в доставките и окомплектоването на въоръжените сили на нацията, казват руски ветерани и военни блогъри, пише dnes.bg.

"Нямате представа колко съм уморен да поздравявам някого сутрин и след това трябва да идентифицирам останките му по-късно същия ден", гласят съобщенията на един руски офицер, служещ като морски пехотинец в Украйна, споделил мъката си по телефона на свой бивш колега у дома, който публикува разговора в канала си в Telegram.

"Само вчера две от моите снайперски групи бяха унищожени от танк. Трима мъже загинаха мигновено, четвъртият се бори за живота си час и половина, друг, който е в критично състояние, беше откаран в болница. Почти не останахме хора и ние държим фронтова линия дълга десетки километри", се казва в друго съобщение.

Докато руски официални лица и държавни медии се опитват да омаловажат отстъплението на руските сили от Харков, отделни военни репортери, ветерани и влиятелни военни блогъри признават за множество предизвикателства в затворените канали за съобщения.

Блоговете и каналите в Telegram са затрупани с истории за неадекватно оборудване и персонал, чиито действия са усложнени от строга оперативна йерархия.

Един канал в Telegram, споделящ опит на войници на бойното поле в Украйна малко след последното отстъпление, описва как дори разполагането на малък дрон за наблюдение трябва да бъде одобрено от старши офицер или генерал, което значително забавя разбирането на вражеските позиции.

Друг канал в Telegram, за който се твърди, че е управляван от ветеран от руските специални сили, публикува снимка на руски войник с превръзка на ръката, придружена с думите:

"Няма по-лош противник от собствения ви командир,

който е…", използвайки ругатня за да го опише.

Няма начин да знаем къде и кога е заснето изображението, но важното е, че то е широко споделяно както от ветерани, така и от сили на бойното поле, което предполага, че отразява популярното мнение сред редиците в страната.

Въпреки слуховете за нисък морал, руски военни репортери и паравоенни войници, служещи в Украйна, не предполагат, че широко разпространеното дезертиране на полето е допринесло за последното поражение в Източна Украйна. Те казват, че е много по-вероятно частите просто да са се подчинили на заповед за отстъпление.

Някои руски бойци по друг канал горчиво се шегуват, че "специалната военна операция" – както публично я нарича руското правителство – "няма цели, има само път".

Има не само опасения относно лошото лидерство. Изглежда, че има голям недостиг на основно оборудване, че то трябва да се финансира групово. Десетки публични групи в социалните медии събират пари за цяла гама комплекти - всичко от дронове до чорапи и бельо.

Един от тях, наречен "Народният фронт", казва, че е събрал около 1,5 милиарда рубли ($17 милиона) през последните три месеца и вече ги е похарчил за униформи, каски и бронежилетки, както и за комплекти за първа помощ, бинокли и термовизионни камери.

Въпреки набирането на средства, онлайн бяха публикувани стотици молби от десетки военни единици - включително пилоти на най-модерните руски бойни самолети - за конкретни артикули, като огнеупорни униформи, факли и двупосочни радиостанции.

Но проблемът не е само в липсата на оборудване, а в липсата на войски.

Въпреки че няма признаци за предстояща задължителна наборна военна служба, има натиск за набиране на хора - описано от правителството като "неофициална мобилизация" - скоро след нахлуването на страната в Украйна.

Руското министерство на отбраната започна да публикува обяви в популярни уебсайтове за работа в началото на март, нещо, което рядко се правеше преди войната. На един уебсайт има изброени повече от 7000 свободни позиции за военни - за стрелци, минохвъргачен екипаж и други роли, насочени към битка. В нито една от рекламите не се споменава за "специалната военна операция" в Украйна.

Листовки за набиране на персонал са разлепени около входните врати и са изложени в обществения транспорт и извън жилищни блокове и дори психиатрични болници.

Набирателните центрове също прибягват до телефониране на войници, които са напуснали или пенсионирани, за да ги помолят да се присъединят отново, твърдят някои от тези, с които са се свързали, пред BBC. Един войник, воювал в Чечня през 90-те години, казва, че той и приятелите му са били викани три или четири пъти. Мъжът, който пожела да остане анонимен, казва, че най-накрая се е съгласил, но по-късно е отказал да подпише договора, тъй като условията му изглеждали лоши.

Вероятно,  за да направи предложението за служба по-привлекателно, минималната продължителност на договора е намалена от три години на три месеца, а горната възрастова граница за първи договор е повишена от 40 на 60 години.

Рекламираните месечни

заплати варират от 100 000 до 450 000 рубли ($1139-$5125)

- примамливо предложение, въпреки опасностите от разполагане на бойното поле, за тези с лоши перспективи за работа в икономически изостанали райони на страната.

Смята се, че Русия изпраща новите единици в Украйна на всеки 10 дни, след обучение от само седмица или по-малко.

Два отделни източника на първа линия твърдят пред BBC, че такива части, включващи краткосрочни военни контрактори и бойци от наемническата група Вагнер - ръководителят на която е заснет да набира персонал в централен руски затвор - съставляват по-голямата част от настоящите фронтови сили на Русия .

Има съобщения, че не всички подписващи договори го правят с желание. Руските правозащитници твърдят, че е имало случаи на мъже в Чечня, подложени на натиск да се присъединят от властите.

Руски независими журналисти съобщиха, че са включени и до 500 осъдени. Един затворник, Константин Тулинов, беше възхваляван в държавните медии, след като бе убит в бой през юли. Тулинов е излежал множество присъди, последната за измъчване на затворници в руски затвори.

Въпреки че тези предизвикателства се обсъждат в затворени групи, няма официално потвърждение за оттеглянето.

В своя частен канал в Telegram влиятелният държавен репортер Евгений Поддубни предположи, че последният разгром разкрива дългогодишни проблеми.

„Ситуацията е наистина тежка за нашите войски. Станаха очевидни проблемите, които бяха обсъждани както в публичното пространство, така и по време на поверителни срещи.

Но няма доказателства, че това съобщение си проправя път към върха. Поддубни и няколко други военни репортери бяха видени да говорят за кратко с президента Владимир Путин в кулоарите на икономическия форум в Санкт Петербург през юни.

Въпреки че не е ясно какво точно са успели да обяснят на президента, липсата на доставки остава ключов проблем за руската армия.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Бахмут

Бахмут

21.09.2022 | 07:15

Государственная Дума на пленарном заседании приняла во втором и третьем чтениях поправки в Уголовный кодекс РФ, которыми предлагается усилить ответственность за отдельные преступления против военной службы. Их авторами стали депутаты от всех фракций, в том числе председатели комитетов по обороне Андрей Картаполов, по безопасности и противодействию коррупции Василий Пискарев, по международным делам Леонид Слуцкий, а также сенаторы РФ. Так, в соответствии с документом, «неисполнение подчиненным приказа начальника… в период военного положения, в военное время либо в условиях вооруженного конфликта или ведения боевых действий, а равно отказ от участия в военных или боевых действиях» будет наказываться лишением свободы до трех лет. А в случае наступления тяжких последствий — до 10 лет. Также усиливается ответственность за самовольное оставление части в период мобилизации или военного положения, в военное время либо в условиях вооруженного конфликта или ведения боевых действий — от 5 и вплоть до 10 лет лишения свободы. duma.gov.ru

Отговори
0 4
Магарица е в колапс

Магарица е в колапс

20.09.2022 | 23:18

Журналистически при това. Пълна дезинформация по всички теми ,слаби журналисти. Насочващи общественото мнение в "правилната посока". Никакво експертно становище, само преписване на статии. А руската армия не я мислете, вижте нашето подобие на такава.

Отговори
8 15
За Магарица си  прав

За Магарица си прав

21.09.2022 | 00:41

А руската армия, ние определено не я мислим. Ние и се смеем!

Отговори
15 3
Аха

Аха

20.09.2022 | 22:48

Чудовищната корупция в руSSката армия стъписа даже самият Шойгу!

Отговори
13 5
тръпико

тръпико

20.09.2022 | 22:35

Чакаме си парите и тогава ще излезем!Няма пари - няма писане!

Отговори
9 3
КЪДЕ СТЕ, БРЕ

КЪДЕ СТЕ, БРЕ

20.09.2022 | 21:35

С-УХАНИ ПУТИНОФИЛИ??

Отговори
17 5

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?