Следвайте ни

В Китай изобретиха успешна ваксина срещу COVID-19, още я тестват

viber icon

В Китай отскоро ваксинират пробно хора срещу COVID-19. Ваксината е на китайски производител и дотук стотици хиляди китайци са се ваксинирали. Това става ясно от репортаж на "Тагесшау" от град Хайнинг, цитиран от "Дойче Веле".

Болница на 130 км югозападно от град Шанхай. Два пъти седмично там ваксинират срещу COVID-19. Който желае, се обажда по телефона или идва лично, за да се запише в списъка на чакащите, макар че само малцина стигат до желаната ваксинация.

Ваксината е на китайския производител Sinovac. На опаковката пише: „Одобрена от държавата само за спешни случаи“. Препаратът още няма официално разрешително за ползване.

Китайските медии съобщават, че през последните седмици са били ваксинирани няколкостотин хиляди души срещу COVID-19 – предимно военни, лекари, болногледачи и друг медицински персонал.

"Гордея се с това наше постижение"

Според д-р Чен, една от лекарките, които правят ваксинациите, засега не е имало случаи на тежки реакции на непоносимост към ваксината. Самата тя също е ваксинирана и говори с гордост за препарата, създаден от китайската фирма: „Аз естествено се гордея с това наше национално постижение, защото обществеността отдавна го очаква“.

Междувременно за ваксинация могат да се запишат и китайци, които смятат да пътуват в някой рисков регион от чужда държава – например студенти, които заминават да учат в Европа.

Много от детайлите на изпитателната програма за ваксиниране в Китай все още са непознати. Не е ясно например кои групи хора са подходящи за ваксиниране и в какви точно обстоятелства то е препоръчително. Хората научават почти случайно и за това кога и къде се предлагат малките засега количества готова ваксина. В повечето случаи това става ясно от съобщения в интернет и чрез различните месинджъри.

Възможните рискове не са тема

И още нещо: сред обществеността и в медиите не се водят почти никакви дискусии относно ефекта и евентуалните рискове от този препарат, който все още не е окончателно одобрен и сертифициран.

Повечето от онези, които се подлагат на ваксиниране, като например студент, който заминава за Великобритания, не се смущават особено от този факт. „Препаратът вече е преминал през първата и втората фаза на проверки, така че би трябвало да е сигурен. А и много други хора така или иначе вече са се ваксинирали“, казва той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

daas

daas

09.11.2020 | 07:14

Последният ми месец за заплата стана за 11000 долара ... Всичко, което направих, стана онлайн работа от уют вкъщи за 3-4 часа / ден, която бях дадена от тази организация, която открих по интернет и че ми платиха за нея 95 долара на всеки час ... опитайте сами===>>>www.Selfmax5.com

Отговори
1 0
охааа

охааа

09.11.2020 | 03:05

Измислих хапче за вечен живот. Сега го тествам...

Отговори
2 0
Ехо от ерата на бронтозаврите

Ехо от ерата на бронтозаврите

08.11.2020 | 19:00

Еврика Измислих колелото Сега го тествам ако да съм в гипс Гипса друг го е измислил.Само го тествам.Малеееееиииийййййй Чакайте го скоро на пазара За колелото говаря не за гипса

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?