Следвайте ни

В Кипър отварят любимия плаж на Елизабет Тейлър, София Лорен и Брижит Бардо

viber icon

Бреговата линия на изоставения град Вароша, с турското име Газимагуса, ще бъде отворена на 8 октомври с тържествена церемония. Градът е демилитаризирана зона и се намира на териториторията на Северна Кипърска Турска Република (СКТР), непризната от световната общност, но под закрилата на Анкара. 

Тази новина беше, съобщена от премиера на СКТР на официална церемония вчера по откриване на турския Кипърски проект за водоснабдяване на острова от Турция. Уникален проект, при който с тръби положени под Средиземно море се прехвърля вода от Турция до Северен Кипър. Церемонията се проведе в Анкара с участието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Дипломатическият шеф на ЕС на 7 октомври осъди плановете на турския Кипър да отвори отново част от отдавна оградения и обезлюден град като "сериозно нарушение" на споразумението за прекратяване на огъня на ООН на разделения остров.

Върховният представител на ЕС за външната политика Йосеп Борел заяви, че инцидентът само ще изостри напрежението между Турция и блока, което вече е високо след началото на проучванията за природен газ, водени от Анкара в кипърските води. „Отварянето на тази зона, която е затворена зона съгласно споразуменията за прекратяване на огъня под егидата на ООН, е сериозно нарушение на това споразумение“, каза Борел пред Европейския парламент.

Той каза, че блокът ще излезе с декларация на 7 октомври, в която се иска Турция да спре тази дейност. „Със сигурност това няма да помогне. Напротив, ще затрудни постигането на споразумение за особено трудна ситуация за всички нас в Източното Средиземноморие “, добави той.

Турската армия държи Вароша ограден, откакто жителите на кипърските гърци избягаха, когато Анкара се намеси в сблъсъци в турския Кипър през 1974 г. в отговор на преврат в Атина, опитващ се да обедини острова с Гърция, уточнява турския вестник Хюрийет. В момента се отваря само плажната ивица, защото съществуват съдебни спорове за собствеността на застроените площи в града. 

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш изрази загриженост на 6 октомври от решението на Турция да отвори Вароша.

Говорителят на Гутерис Стефан Дюжарик заяви, че шефът на ООН призовава всички страни да започнат преговори за разрешаване на разногласията и повтори готовността си да организира такава среща.

Вароша (на гръцки) или Магуса (на турски) е изоставен южен квартал на кипърския град Фамагуста. Преди 1974 г. това е най-модерният туристически район на острова. Жителите му са избягали по време на разделението на Кипър през 1974 г. , когато град Фамагуста е попаднал под турски контрол и оттогава той остава изоставен заради военно споразумение. Към момента продължава да бъде необитаван-призрачен град. Много от сградите са полуразрушени и в някои случаи съдържанието им е плячкосано през годините. Някои улици са обрасли с растителност. Влизането е забранено за обществеността.

В началото на 70-те години Фамагуста е туристическа дестинация номер едно в Кипър. За да се погрижат за нарастващия брой туристи, били построени много нови високи сгради и хотели. По време на своя разцвет, Вароша бил не само туристическа дестинация номер едно в Кипър, но между 1970 и 1974 г. е една от най-популярните туристически дестинации в света, както и любима дестинация на известни личности като Елизабет Тейлър, София Лорен, Ричард Бъртън, Ракел Уелч и Брижит Бардо. Въпросният плаж Вароша е бил фаворит за световните звезди по това време. 

След като турската армия превзема контрола и огражда района през 1974 г., оттогава не е разрешено влизане освен на турски военни и персонал на ООН.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?