46

В Истанбул построиха първата църква за последните 100 години

Асирийската общност в Турция отброява дните до откриването на църквата си в Истанбул. Тя ще бъде първата построена в историята на Република Турция.

В зеления квартал Дан Стефано (Йешилкьой) в европейската част на Истанбул строителите се трудят в парцел в католическото гробище. Те довършват Асирийската православна църква Мор Ефрем, която трябва да отвори врати през август или септември. Църквата е от историческо значение както за християнската общност, така и за Турция. Това е първата църква построена в последните 100 години в страната.

Въпреки че Турция може да се похвали с богата история, в която различни религиозни общности са живели мирно в продължение на векове, намаляващият брой християни, както и правните проблеми сложиха край на практиката на изграждане на църкви от десетилетия. Сирийската общност, с подкрепата на президента Реджеп Тайип Ердоган и посолството на Ватикана, отдаде парцела в католическото гробище за църквата. Основата на църквата бе положена през 2019 г.

До момента 80% от строителството е завършено. Църквата ще отговори на нуждите на асирийската общност, която има малко действащи църкви в Истанбул.

Общността има свои църкви предимно в Югоизточна Турция, където са съсредоточени поклонниците. Това ще бъде втората църква в Истанбул, изцяло собственост на асирийците. 

Построена на площ от 700 кв.м.  на гробището, камбанарията на църквата е вдъхновена от асирийските манастири в Мардин, център на асирийската общност в Югоизточна Турция.

Височината на църквата е около 10 метра, а стените и подовете й са украсени с мрамор. Вратите и прозорците са с впечатляваща дърворезба.

Сан Стефано е част от Бакъркьой, област с голям брой асирийски граждани. Кварталът също е дом и на арменски и католически църкви.

Саит Сусин, президент на Истанбулската асирийска фондация, която наблюдава църквите на общността, каза, че от 50-те години на миналия век те са използвали църква в квартал Тарлабашъ в квартал Бейоглу. Мястото не може да побере общността, което ги принуждава да изпълняват религиозните си задължения в шест други църкви. Те са собственост на други общности.

Сусин каза, че екстериорът на църквата е почти завършен и сега се работи по интериора

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?