Следвайте ни

В Истанбул откриха уникален музей на хвърчилата

viber icon

Първият и единствен музей на хвърчилата в Турция, който се намира в Истанбул, отвежда посетителите на пътешествие през 2500-годишната история на хвърчилата. Той предлага уникално преживяване, базирано на тези цветни играчки.

Музеят е основан от Мехмет Наджи Акьоз, президент на Истанбулската асоциация на хвърчилата, и е един от 18-те подобни в света. В Канада, Китай, Малайзия, Индия, Съединените щати и Обединеното кралство са сред страните, където има по един музей, а в Япония - пет.


Акьоз организира първото състезание с хвърчила в Турция. Изнася и лекции за хвърчила в гимназии и университети, както и за полети с хвърчила в десетки страни по света от Америка до Азия.

Музеят е структуриран като културен център и има своеобразно училище, където 200 ученици могат едновременно да правят своите хвърчила в работилници.

Там има и международна библиотека, която е първата по рода си в световен мащаб.

Акьоз каза, че дъщеря му ще продължи да управлява музея след него.

Снимка Анадолска агенция 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Тошко

Тошко

22.05.2021 | 15:51

Фърчилко Радев е на първо място.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?