Следвайте ни

В Истанбул и Анкара приютяват бездомни в хотелите

viber icon

Провинциите Истанбул и Анкара приютяват бездомни граждани в хотели, предоставяйки им топло място за престой, храна, нови дрехи и достъп до здравеопазване.

Инициативата в Истанбул, наречена „Никой не е останал отвън! Нека ги приемем” моли гражданите да докладват на областните управления всички бездомни хора, спящи на открито, за да могат да бъдат приютени и спасени от студа. Инициативата обхваща всички 39 области на Истанбул и предвижда бездомните хора да се настаняват в хотели.

Областният управител на Еюпсултан Ихсан Кара казва, че в момента районът е домакин на 15 граждани.

Кара казва, че след като бездомните граждани са преминали здравен преглед, те са били докарани в хотела и сега са отседнали в единични стаи като предпазна мярка за Covid-19. „Готови сме за това. Хората могат да се обърнат към областните управленски екипи, полицията или да се обадят на  112. "

В Истанбул досега са настанени общо 226 бездомни граждани в хотели.

Областния управител на Истанбул Али Йерликая нареди на областните власти и фондациите за социално подпомагане и солидарност  да участват в кампанията. Тази година е втората година на проекта.

Според изявлението проектът има за цел да доведе бездомните на закрито за топла храна и меко легло, като същевременно намали риска от заразяване с Covid-19. „Вярваме, че всички истанбулци ще проявят необходимата чувствителност към този проект, така че никой от нашите граждани да не трябва да спи на открито през зимата по време на пандемията.“

Бездомните се отвеждат в единични стаи в уредени хотели и им се правят PCR тестове, като при необходимост се предоставя психологическа подкрепа.

Междувременно областния управител на Анкара е предприел подобни стъпки, настанявайки бездомните в приюта на губернаторството. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?